Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! A Ház 1992-ben fogadta el a személyes adatok kezelésérõl és a közérdekû adatok nyilvánosságáról szóló törvényt, és ez a törvény rendezi az általános szabályokat, ugyanakkor különleges adatnak minõsítette az egészségi állapotra vonatkozó információkat, és kimondta, hogy különleges adat csak akkor kezelhetõ, ha ehhez az érintett személy írásban hozzájárult, vagy az adatkezelést törvényt rendeli el.

Tekintettel arra, hogy lehetetlen minden esetben az írásbeli hozzájárulás beszerzése, törvény alkotása vált indokolttá az egészségügyi adatok kezelésérõl.

Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezelésérõl szóló törvény tervezete az adatkezelés részletes szabályait állapítja meg, szakmai adatkezelési és technikai kérdésekrõl rendelkezik, és ezek nem indokolják a széles körû vitát, így elegendõ a törvénytervezet kivételes eljárásban történõ megtárgyalása.

A tervezet kapcsolódik az Európa Tanács 1981-ben létrehozott 108. számú adatvédelmi egyezményéhez, amelyet 1993-ban hazánk is aláírt. Az egyezményhez kapcsolódó, különbözõ részterületeket szabályozó ágazatspecifikus törvények már megalkotásra kerültek, az egészségügyre vonatkozó szabályozás viszont még mindig hiányzik.

Ahhoz, hogy az egyezményt a Magyar Országgyûlés is ratifikálhassa, elengedhetetlen az egészségügyi adatok kezelésére vonatkozó szabályok mielõbbi megalkotása. Ezért kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a fenti indokok alapján támogassák a törvénytervezet kivételes eljárásban történõ megtárgyalását. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage