Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter, a napirendi pont elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! Mint önök elõtt is ismert, a Magyar Köztársaság euro- atlanti integrációs tevékenységének egyik központi elemét képezi a NATO-val történõ, a tervezett csatlakozást elõsegítõ sokoldalú együttmûködés. Ennek - már tapasztalatból mondhatjuk - bevált keretet ad a "Partnerség a békéért" megnevezésû programban katonai és politikai területen való részvételünk.

Az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezetével aláírt békepartnerség program keretdokumentumának törvénybe iktatásáról és annak a Magyar Köztársaság által történõ végrehajtásáról szóló 1995. évi LXVII. törvény 5. §-a meghatározza a keretdokumentum alapján történõ évenkénti békepartnerségi tervezõmunka alapvetõ feladatait.

(17.20)

A kormánynak a következõ évi egyéni partnerségi programban javasolt tevékenységeket jegyzék formájában jóváhagyás céljából az Országgyûlés elé kell terjeszteni. Ezt a jóváhagyást szeretném a kormány, illetve az Országgyûlés honvédelmi, valamint külügyi bizottságának még decemberben megadott teljes támogatásával kérni. E testületek teljes terjedelemben tanulmányozták a tevékenységek részletes adatait tartalmazó, csaknem száz oldalas 1997. évi partnerségi programtervezetet, amelynek kivonatát mellékletként ezen határozati javaslat is tartalmazza.

Az együttmûködés többek között hadgyakorlatokat, kiképzési programokat, szakmai konzultációkat, PFP érdekû projekteket foglal magában. Az elfogadott költségvetési törvényben a honvédelmi, a külügyi és a belügyi tárcának megadott keretekkel az egyéni partnerségi program tervezetben feltüntetett költségek összhangban állnak.

Tisztelt Országgyûlés! A határozati javaslatot még az elmúlt év végén szerettük volna elfogadtatni, ezért került a hadgyakorlatok külön elõterjesztésével kapcsolatos január 31-ei határidõ e javaslat 3. pontjának eredeti szövegébe. Annak érdekében, hogy a határidõ és a határozat közzétételi dátuma ne kerüljön formális ellentétbe, a 3. pontban szereplõ idõpontot az új változatban - és ez volt az oka az új változatnak - 1997. február 28-ára módosítottuk.

Az elmondottak alapján kérem tisztelt képviselõtársaimat, hogy támogassák a kormány beterjesztett javaslatát, és azt fogadják el annak érdekében, hogy a parlament döntése alapján az 1997. évi egyéni partnerségi program végrehajtása megkezdõdhessen. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage