Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A Független Kisgazdapárt a második világháború szörnyûségeivel, valamint a fasizmussal és a kommunizmussal kapcsolatos áldozatok és szenvedõ emberek kártérítését, a rengeteg szenvedés valamennyire való jóvátételének mindig melléáll és megszavazza, részben humanitárius okokból, részben pedig ezek az emberek idõsek, nehezen élnek és az utolsó pillanatban éri õket az a kis kárpótlás, amit megérdemelnének.

Mint ismeretes, a Független Kisgazdapárt nemcsak kárpótlást, hanem kártérítést szeretett volna juttatni mindenkinek, akit részben a fasizmus, részben pedig a sztálinizmus idején megfosztottak a tulajdonától, ami sajnálatos módon egy gyenge kárpótlásba torkollott, úgy fejezõdött be. Éppen ezért mi ezt megszavazzuk. Mendemondák voltak a viták folyamán, amikor biankó alapon kellett volna megszavazni egy törvényt, azt mi nem értettük, nem tudtuk, rendkívül sok szám szerepelt, hatalmas összegek, készpénzek, egyebek. Most azonban ez, amikor konkretizálódott, hogy ez 4 milliárdról szóló kárpótlási jeggyel, tehát hasonlít a többi eddigi kárpótoltakhoz, akkor természetesen a frakció álláspontja egységesen az igen szavazat volt.

Befejezésül egyetlenegy kérésem volna az itt jelen lévõ tisztelt képviselõkhöz, hogy még vannak sérült emberek, vannak idõs emberek, akik nem ebben a törvényben kapnak bizonyos kárpótlást éveik utolsó idõszakára. Gondolok a magyar holocaust, a Don-kanyar áldozataira, gondolok a hadirokkantakra, gondolok a hadiárvákra, gondolok a hadiözvegyekre, valamint gondolok azokra a magyar kulákokra és egyéb politikai okokból nem fegyveres katonai szolgálatra, hanem munkaszolgálatra behívott és meggyalázott, megtiport emberekre. Kérem, ugyanúgy, ahogy most humánusan az idõs emberek életét talán egy picit föl tudjuk javítani a hátralevõ idejükben, kérem a tisztelt képviselõtársakat, függetlenül politikai állásuktól, támogassák azt, hogy ezek az emberek is hozzájuthassanak életük végén egy kárpótláshoz és egy kis elismeréshez. Ezért kérem erre a támogatást. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

(18.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage