Jauernik István Tartalom Elõzõ Következõ

JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Az önálló indítvány, melyet dr. Czuczi Mihály képviselõtársammal nyújtottam be, a '90. évi LXX. törvény módosítására irányul; annak az igen sokat emlegetett LXX. törvénynek a módosítására, mely a társadalmi szervezetek kezelõi jogát szüntette meg az általuk használt állami tulajdonú ingatlanok tekintetében.

Valamennyiünk elõtt ismert, hogy ezen ingatlanok hasznosítása több mint hat éve rendezetlen, azóta húzódik ez az ügy. Nem kívánom ennek okait részletezni - az okokat illetõen bizonyára különbözõ a véleményünk -, de remélem, abban valamennyien egyetértünk, hogy ez az állapot így nem jó: nem jó a használónak, nem jó a tulajdonosnak, de nem jó az épületnek sem. Az általunk benyújtott javaslat nem törekszik a probléma teljes körû megoldására. Az érintett törvény 6. § (2) bekezdése kategorikusan megtiltja az érintett ingatlanok elidegenítését.

A javaslatunk arra vonatkozik, hogy ezen tilalom alól mentesüljenek azok az ingatlanok, melyeket a kormány az önkormányzatoknak oktatási vagy szociális célra kíván tulajdonba adni; mivel azt a politikai vitát, mely arra a kérdésre kereste választ, hogy önkormányzatok kaphatnak-e térítésmentesen állami tulajdont oktatási, szociális célra, tulajdonképpen a privatizációs törvény módosítása során már lefolytatta a parlament. Akkor a kérdésre a válasz egyhangú "igen" volt. Így, éppen ezért, nagyon bízom benne, hogy a tisztelt Ház napirendre fogja tûzni a javaslatunkat, és elfogadás után lehetõvé válik a már meglévõ kormánydöntések végrehajtása; olyanoké is, amelyeket (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ lejártát.) az elõzõ, Boross-kormány hozott és a jelenlegi Horn-kormány megerõsített. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage