Gellért Kis Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

GELLÉRT KIS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Köszönöm, elnök úr. Az eddigiekben nem kértem az Országgyûlés figyelmét e határozati javaslatokkal kapcsolatban, de úgy gondolom, bizottságunk nevében szükséges magyarázatot adni.

Két esztendeje már, hogy elkezdték mûködésüket a kisebbségek országos önkormányzatai, szám szerint tizenegyen, és szándékunkban áll - errõl a parlamentben képviselt pártok képviselõi tudnak - a kisebbségi törvényt is módosítani. Eddig a költségvetési támogatást valaminõ szokásjog alapján kapták meg az országos önkormányzatok, pontos információnk nem voltak, nincsenek arra nézve, hogy ez a támogatás mértékét és az elosztás rendjét tekintve megfelel-e valójában a kisebbségek igényeinek. Ezért is szükséges, hogy pontos költségvetési tájékozódási pontot kapjunk az Állami Számvevõszék vizsgálata alapján, valamint a kisebbségi törvény módosításához is elengedhetetlenül fontos fogódzókat adna az Állami Számvevõszék vizsgálata.

Hasonlóképpen a határozati javaslatban megjelölt közalapítványokra vonatkozóan azt tudom mondani, hogy ezek a közalapítványok részint a parlament, részint a kormány által alapítva mûködnek már hosszabb ideje, de ezeknek a pénzeknek, közpénzeknek a felhasználásáról, ennek struktúrájáról, költségszerkezetérõl nincs pontos információnk. Tekintettel arra, hogy mindkét határozati javaslatban közpénzekrõl van szó, a parlament felelõssége, bizottságunk felelõssége is, hogy a döntésünket felelõsen hozzuk meg. Ezt szolgálná a két indítvány, és ehhez kérjük az Országgyûlés hozzájárulását. Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage