Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter, a napirendi pont elõadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A NATO az 1996. évhez hasonlóan idén is megrendezi Törökország, Görögország és Olaszország területén a "Dynamic mix" fedõnevû gyakorlatát. A gyakorlat a NATO déli parancsnokságának legnagyobb szabású ez évi gyakorlata, melyen Dánia és Izland kivételével valamennyi NATO-tagország részt vesz.

A gyakorlaton mintegy 300, a NATO alárendeltségébe tartozó repülõgép fog részt venni. A tavalyi gyakorlathoz hasonlóan több NATO- tagország kérte, hogy a gyakorlatra való eljutás, illetve az onnan való hazatérés során igénybe vehesse Magyarország légterét, illetve az átrepülõ repülõgépek egy része üzemanyag-feltöltés céljából a kijelölt magyarországi repülõtereken leszállhasson.

A Magyar Köztársaság Alkotmánya 40/C §-ának (1) bekezdése alapján az átrepüléshez az Országgyûlés elõzetes hozzájárulása szükséges.

Emlékeztetem a tisztelt Országgyûlést, hogy 1996-ban a jelenlegi határozati javaslattal megegyezõ határozatban engedélyezte az átrepülést és a magyarországi repülõterek igénybevételét. Fontosnak tartom, hogy az átrepülési kérelem hû tükre a NATO tagországaival, illetve magával a szervezettel tartott kapcsolataink mélységének és kiterjedtségének.

Egyben külön köszönetemet szeretném kifejezni az Országgyûlésnek, hogy megértve a jelenlegi idõszak fontosságát, Magyarország euro- atlanti integrációja számára rugalmas eljárásával lehetõvé tette, hogy a Házszabálytól eltérve a lehetõ leggyorsabban döntésre kerülhessen a határozati javaslat. Köszönöm figyelmüket, és kérem a támogatásukat. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage