Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! A területfejlesztési támogatások és a decentralizáció elveirõl, a kedvezményezett területek besorolásának feltételrendszerérõl szóló H/3483. számú országgyûlési határozat, amelyet a tisztelt Ház most fogadott el, az 1966. évi XXI. törvény 6. §-ának e) pontjában foglaltaknak tesz eleget.

E törvényhely elõírása szerint az Országgyûlés határozatával meghatározza a területfejlesztési támogatások és a decentralizáció elveit. Azonban ugyanennek a törvénynek a 7/A pontja szerint a kormány feladata az országos területfejlesztési koncepciók elõkészítése és az Országgyûlés elé terjesztése. A 6. § a) pontja szerint pedig az Országgyûlés határozattal elfogadja az országos területfejlesztési koncepciót.

Ilyen határozata azonban jelenleg a Magyar Országgyûlésnek nincs, tehát országos területfejlesztési koncepciója sincs az országnak; vagyis a területfejlesztésrõl és a területrendezésrõl szóló törvény hatálybalépése óta mind az Országgyûlés, mind a kormány mulasztásos törvénysértést valósít meg. A jelen elõterjesztésével az Országgyûlés nem oldja fel ezt a mulasztásos törvénysértést, csak egy, a törvényben meghatározott részkötelezettségének tesz eleget, ezzel logikailag is meglehetõsen képtelen helyzetet teremtve - mivel ha nem ismeretes az országos területfejlesztési koncepció, akkor voltaképpen mi az, ami ismeretes? Így csak egy részt szabályozunk anélkül, hogy ismernénk az egészet.

Ez a helyzet a visszaélések sora elõtt tárja szélesre azokat a kapukat, amelyek eddig sem a valóban rászorulók elõtt nyíltak ki.

A Független Kisgazdapárt álláspontja szerint ez választási kampány céljaira szolgáló lehetõségeket teremt, vagyis olyan számolatlan pénzosztogatást az MSZP részére, amely tulajdonképpen már a területfejlesztési törvény megszavazása után is nyilvánvalóvá vált, hogy így mûködik országszerte. Ezért a Független Kisgazdapárt ezt a törvénysértõ és újabb törvénysértések elõtt kaput nyitó országgyûlési határozati javaslatot támogatni nem tudta, határozott és egységes nemmel utasította azt el.

Köszönöm a türelmüket. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage