Sebõk János Tartalom Elõzõ Következõ

SEBÕK JÁNOS (MSZP): A 83. § (1) bekezdés c) pontját kívánom elhagyatni azért, mert ez a kormány feladatává kívánja tenni, hogy szabályozza a belügyminiszter határõrséggel kapcsolatos irányítói jogkörét. Viszont a honvédelmi törvény 9. § (2) bekezdése a belügyminiszter irányítói jogkörét törvényben rendeli szabályozni. Törvényben rendeli szabályozni, nem kormányrendeletben! Ez az egyik.

Másodszor pedig: az is helyes, ha az irányító jogkört - mivel határõrségrõl van szó - a határõrségrõl szóló törvénybe teszik be ugyanúgy, mint ahogy a honvédelmi miniszter szakmai irányítási jogkörét a honvédelmi törvény 10. §-a pontosan levezeti és szabályozza, és a Magyar Honvédség mûködésének irányítási jogkörét pedig pontosan levezeti a honvédelmi törvény 11. §-a. Tehát egyszer a törvény elõírja az irányítói jogkör törvényben szabályozását, másrészt pedig, ha egyszer a honvédelmi miniszternek a jogkörét szabályozza a honvédelmi törvény, akkor én úgy hiszem, nem kell külön kormányrendelet ahhoz, hogy ebben a törvényben pontosan meghatározásra kerüljenek a belügyminiszter úr irányítói jogköre.

Még egy befejezésül: a 85. § (5) bekezdése. Ez egy külön furcsa meghatározás. Felolvasom: "külön törvény rendelkezése alapján más államigazgatási szervek is végezhetnek nyomozati cselekményt". Most már csak az a kérdésem, hogy esetleg a Földmûvelésügyi Minisztériumot akarják-e bevonni ebbe, a Népjóléti Minisztériumot, a Munkaügyi Minisztériumot, vagy kiket, melyik államigazgatási szervnek akarnak még külön nyomozási cselekményeket biztosítani.

Köszönöm, befejeztem.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage