Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A magyar polgárok az elmúlt években kénytelenek voltak hozzászokni a hozzászokhatatlanhoz, vagyis hogy jelentõs mértékben romlik a közbiztonság. A közbiztonság romlásának csak egyik eleme a bûncselekmények számának növekedése, ezen belül is a vagyon elleni bûncselekmények.

A mai napirend elõtti hozzászólásomban az egyik nagyon súlyos vagyon elleni bûncselekményfajtával, az autólopásokkal szeretnék foglalkozni; különös tekintettel arra, hogy ez egyre jobban bosszantja, és egyre jobban zavarja a magyar polgárokat. A Központi Statisztikai Hivatal adatai már rendelkezésünkre állnak a tavalyi esztendõrõl. Ezen belül a lopások száma 17,9 százalékkal növekedett, és a lopásokon, a lopás kategóriáján belül 33,6 százalékkal növekedett az autólopások száma. Ez meglehetõsen rohamos emelkedést jelent. Semmiképpen sem nevezhetõ természetesnek, semmiképpen sem nevezhetõ a társadalmi fejlõdés szükségszerû velejárójának ez az emelkedés. A személygépkocsi-lopások száma az elmúlt esztendõben, 1996-ban 16 508 volt, valamint ide kell sorolnunk a jármû önkényes elvételével kapcsolatos bûncselekményi tényállást is, ami 6937 volt. Ez is 29,3 százalékkal, tehát majdnem egyharmadával több, mint az elõzõ esztendõben. Ez semmiképpen sem magyarázható azzal, hogy a piacgazdaság kialakításával, illetõleg a rendszerváltozással megváltozott a helyzet, és ennek következtében valamifajta természeti szükségszerûségképpen lopják el ezeket az autókat.

Azt gondolom, ebbe a ténybe nem lehet belenyugodni, és ennek megfelelõen mindent meg kell tenni e bûncselekményfajta elszaporodása ellen. A magyar társadalomban számos olyan polgár van, aki már ilyen bûncselekmény áldozatává vált, és ezeknek a száma egyre sûrûbb. Csak hogy a sûrûségre egy példát mondjak, a Fidesz-frakcióban az elmúlt három évben már két olyan személy volt, aki ezen bûncselekmény áldozatává vált. Ez ellen a bûncselekményfajta ellen ugyan a kormányzat számos alkalommal kampányt folytatott, és több rendõrségi akció is volt, nyilván a rendõrök alaposan elvégezték a feladatukat. Azonban mindez nem volt kielégítõ, hiszen a kérdést ennél alaposabban kell megoldani, a rendõrségnek egyfajta szélesebb támogatásával és az ügyre való jelentõsebb koncentrálásával. Mi üdvözöljük azoknak a rendõröknek a tevékenységét, akik ezen bûncselekmények felderítésében oroszlánrészt vállaltak, itt már a kormányon van a sor, hogy ehhez a megfelelõ költségvetési támogatást biztosítsák.

A másik eszköz - és egy ellenzéki párttól talán nem szokatlan, azon túl, hogy rendre felszólítjuk a kormányt: ezzel a problémakörrel foglalkozzon - a büntetõ törvénykönyv módosítása. A büntetõ törvénykönyv jelenlegi módosítása - és ezért is beszélhetek tulajdonképpen errõl napirend elõtt - nem tartalmazza a gépkocsilopásokat legsúlyosabban érintõ "jármû önkényes elvétele" tényállás módosítását. A Fidesz-frakció szeretett volna legalább módosító indítványt benyújtani ehhez a tételhez, azonban erre nem volt módunk, hiszen meg sem nyitották ennek a bûncselekményfajtának a módosítási lehetõségét a büntetõ törvénykönyv elõttünk fekvõ javaslatában. Márpedig az elkövetõk egy nagyon jelentõs része éppen ezzel bújik ki, vagyis azzal, hogy igazából csak használni akarta, hiszen a célzat bizonyítására nem elegendõek adott esetben a bizonyítékok.

Éppen ezért a Fidesz-frakció nevében szeretnénk egy önálló büntetõtörvénykönyv-módosítást benyújtani, miután a büntetõ törvénykönyv jelenleg folyó vitájához ezt nem lehet megtenni. Ez pedig a jármû önkényes elvétele tényállásának a lopás szintjére való felemelése és értékhatárhoz való hozzákötése. Ez jelentõs mértékben - legalábbis a törvényhozás és a jogalkalmazás szintjén - csökkentheti az ezzel a tényállással visszaélõk számát, hiszen nem lesz érdemes átmenni ebbe a tényállásba abban az esetben, ha a lopás tényállásához hasonló fenyegetettséget élveznek, miközben ez a cselekmény már meglehetõsen súlyos.

Az autólopások azért is bosszantják a társadalmat, hiszen ez nem pusztán azoknak kár, akiket közvetlenül érint, tehát akinek ellopják az autóját, hanem minden autóst érint. Az autózás egyre drágább tevékenységgé válik, egyre inkább luxussá válik, és a biztosítási költségek, a biztosítási díjak (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) emelkedése miatt - úgy gondolom - ez alapvetõen szükséges, s ezért a törvényhozásnak is foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage