Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt is nagy örömmel vette a környezetvédelmi államtitkár asszony ígéretét. Én is csak megerõsíteni tudom, és kérem, hogy akkor ez ne csak ígéret legyen, hanem valóban tettek is kövessék, mert Fertõdöt Martonvásár mellett mi is a magyar zenei élet egyik kulturális emlékvárának tartjuk. Ezért nagyon fontos lenne, éppen az európai integráció miatt, hogy Bécs közelsége, a Nyugat, az európai integráció miatt a zenei kultúra egyik fellegvára lehetne a fertõdi kastély. Ezért természetesen azt a több milliárd forintnyi helyreállítási költséget, amely nagyon sok helyre, az élet nagyon sok területére kellene, csak úgy tudjuk elképzelni, hogy valóban életbe lép az államháztartási reform, és azok a hatalmas feketegazdasági pénzek jó célra áramolnak, nem a feketegazdaság szereplõihez, hanem ilyen célokra.

A másik: talán a mecénásság terén is jobban példát mutathatna elsõsorban az a pénzügyi világ, amely hatalmas végkielégítéseket, hatalmas összegeket kap. De sajnos Magyarországon még nem alakult ki az a Széchenyiék idejében levõ jó szponzori, mecénási szemlélet, amely 150 év után újra meg kellene hogy honosodjon hazánkban.

Tehát mindenkinek közös a felelõssége, úgy értékeljük, abban, hogy ezek a történelmi, kulturális, zenei emlékhelyeink valóban méltóképp bekapcsolódhatnának az európai integrációba, de azért nagyon sokat kell tenni, elsõsorban szerintem a kormánynak azzal, hogy meggátolja a jogosulatlan, munka nélküli pénzkiáramlást; olyan törvények szülessenek, olyan társadalmi közhangulat alakuljon ki, hogy ne lehessen munka nélkül milliókat, milliárdokat zsebre tenni, és közben értékeink eltûnnek, mert sajnos, ha egy-két éven belül nem mentjük meg a fertõdi kastélyt, akkor unokáink már nem fogják látni.

Köszönöm szépen. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap