Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Bajorországban a hatvanas évek elején, amikor a gazdák ugyanolyan szegények voltak, mint ma Magyarországon, a gépkörök támogatásával tudták nagyon gyorsan elérni a gazdasági sikereket.

A gépkörök olyan önsegélyezõ társulási formák, amelyekben a gazdák saját eszközeikkel, saját gépeikkel keresztszolgáltatásokat végeznek. Ez a költségek csökkentése érdekében történik, hisz egy gazdának hosszú évekig nem lesz meg Magyarországon az az anyagi lehetõsége, hogy a kombájntól a traktorig, a permetezõgépig minden egyéb gépet beszerezzen - ezért marad a keresztszolgáltatás. Nagyon sok helyen társadalmi méretekben, laza formában mûködik a kaláka, ahogy a házépítéseknél, úgy a földmûvelésnél is, de nem szervezett. Szeretném, ha bajor mintára - amely, még egyszer mondom, a hatvanas években, a straussi politika következményeként nagyon jól bevált, ma már a világ harminc országában jól mûködõ gépkörök vannak - ezt a tisztelt kormányzat - az Országgyûlés segítségével természetesen - támogatná.

Mire gondolok? Elsõsorban véleményem szerint a gazdajegyzõ- hálózatot lehetne arra felhasználni, hogy kiképezné ezeket a gépköri ügyvezetõket. Tudniillik a gazdák - azt tapasztaljuk ma Magyarországon - nagyon nehezen szövetkeznek, együttmûködnek bármely jó célra is, kísért még talán a régi kóros szemlélet, és minden újtól iszonyodnak az emberek. Viszont ha megfelelõ propagandát tudna a kormányzat - az Országgyûlés segítségével természetesen - erre áldozni, akkor nagyon hamarosan, pár hónap, egy év alatt biztosan elterjedne Magyarországon is a gépköri mozgalom.

(18.30)

Az elsõ gépkört Magyarországon Tolnán négy éve alapította Kárpáti András bajor mintára, és nagyon jól bevált. Szeretném, tisztelt államtitkár úr, ha a mezõgazdasági kormányzat és persze a kormány képviselõi, a koalíció képviselõi is támogatnák ezt a határozati javaslatomat.

Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap