Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Szeretném bejelenteni, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt nem támogatja azt, hogy a nyugdíjcsomagot általában, de annak egyes részeit is korlátozott idõben tárgyalja meg az Országgyûlés. Ez egy ilyen nagy horderejû, ilyen hosszú idõre szóló és a polgárok életét ilyen mértékben meghatározó javaslat esetén nem megengedhetõ, és azt gondolom, egyértelmûen arról szól, hogy a kormánypártok választási kampányuk részének tekintik ezeknek a törvényjavaslatoknak a gyors megtárgyalását.

Mi valamennyien tudjuk és az eddigi kormánypárti megnyilvánulásokból világos volt, hogy önök a nyugdíjcsomag megtárgyalására szánt idõt mindenképpen elvesztegetett idõnek tekintik, mert azt szeretnék, hogy a kormánynak az egyébként hibás és rossz javaslata úgy, változás nélkül vagy nagyon minimális változással kerüljön elfogadásra az Országgyûlés által. Azt gondolom, hogy téves ez az elképzelés, mert a demokráciában fontos, hogy a kérdéseket alaposan meg lehessen vitatni, valamint az is fontos, hogy ilyen nagy horderejû kérdésekben a polgárok megfelelõ tájékoztatása mellett és nyilvánossága mellett lehessen ezekrõl a kérdésekrõl beszélni.

Ennek következtében a Fidesznek az a javaslata és azt volt korábban is a javaslata - ebben az ellenzéki pártok is egyetértettek -, hogy az úgynevezett nyugdíjcsomagnak a tárgyalása kezdõdjön el a nyári ülésszakban, és ezen túl folytatódjon, alapos megvitatásra kerülhessen sor. Ez azért szükséges, mert az önök, a kormány által benyújtott nygudíjtörvény rossz, hibás koncepcióra alapul, és ennek kijavítására nem elegendõ az a három hét, amit a kormány erre a kérdésre szánt.

Éppen ezért a Fidesz részérõl szeretném bejelenteni, hogy a tízórás idõkeretben történõ tárgyalást ebben az esetben nem támogatjuk, és mivel a Fidesznek nem érdeke, hogy megszülessen ez a határozat, ezért a Fidesz jelen lévõ képviselõi a gombot sem fogják nyomni... (Derültség, zaj a kormánypártok padsoraiban.) ...nem fogják megnyomni a gombot, ennek megfelelõen nem járulunk hozzá ahhoz, hogy idõkeretben és statáriális eljárásban tárgyalják meg ezeket a törvényeket.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Nagy zaj.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap