Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, a napirendi pont elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A több mint 120 éves múltra visszatekintõ, jelenleg mintegy 190 tagországot magába foglaló Egyetemes Postaegyesületnek Magyarország az egyik alapító tagja.

E nemzetközi szervezet a tevékenységével jelentõs mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a tagországok között az azonos jellegû postaküldemények felvétele, továbbítása és kézbesítése azonos módon, azonos feltételek mellett, korszerûen történjen. Ily módon érhetõ el, hogy a posta a nemzeti határokon túllépve a világ bármely országába megbízhatóan juttassa el a címzettekhez a küldeményeket.

A postai szolgáltatók mûködésének új, átfogó szabályozása 1964-ben a bécsi kongresszuson, az Egyetemes Postaegyesület új alapokmányának elfogadásával született meg. Az alapokmány további módosításait pótjegyzõkönyvekben rögzítették. Az Országgyûlés a 33/1996.(IV.30.) számú határozatával erõsítette meg az Egyetemes Postaegyesület XX. kongresszusán aláírt IV. számú pótjegyzõkönyvet. Ez a dokumentum módosította a csatlakozás és kiválás korábbi eljárási rendjét, az egyesület költségvetésének és a tagországok hozzájárulásának megállapítási módját, valamint az okiratok kezelésének elõírását.

A csatlakozásra, valamint a kiválásra vonatkozó eljárás egyszerûsödött azzal, hogy a korábbi gyakorlattól eltérõen, a nyilatkozatot a svájci szövetségi kormány helyett az egyesület nemzetközi irodájának vezérigazgatójához kell benyújtani. A tagországok egyesületi tagsági díját érintõen - az általános szabályzat részeként - új hozzájárulási osztályokat alakítottak ki, ezek alapulvételével a besorolásról a tagországok maguk döntenek.

A tagországok közötti elszámolások tekintetében, igazodva az általánosan kialakított gyakorlathoz, a korábbi aranyfrank helyett a Nemzetközi Valutaalap által használt elszámolási egységet alkalmazzák.

Tisztelt Országgyûlés! Az Egyetemes Postaegyesület XX. kongresszusán a magyar kormányküldöttség által aláírt pótjegyzõkönyvet mint nemzetközi szerzõdést jogrendünk értelmében törvénnyel kell módosítani, illetve kihirdetni. Ezért kérem a tisztelt Országgyûlés támogatását és jóváhagyását.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap