Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Mint ahogy az elõbb bejelentettem, a kormány a frakcióknak eljuttatta a támogatott módosító javaslatok körét. Ezek szerint a T/3482/6. számú ajánlás 1., 2. és 4. pontjában szereplõ javaslatokat támogatja. Az MSZP képviselõcsoportja külön szavazást kért a támogatott módosító javaslatokról.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az ajánlás 3. pontjában szereplõ indítványról nem határoz az Országgyûlés, mert az nem tartalmazza a törvény hatályba léptetésének pontos idõpontját.

Az ajánlás 1., 2., valamint a kiegészítõ ajánlás egymással összefüggõ, 1., 2. és 3. pontjai alternatív megoldásokat javasolnak a törvényjavaslat 1., 2. és 3. §-ainak módosítására. A 4. pont mindkét javaslatsor mellett elfogadható, úgyhogy errõl külön határoz az Országgyûlés. A módosítójavaslat-csomagok a lakásbérleti törvény vonatkozó rendelkezéseinek módosításával indítványozzák a költségvetési támogatás mértékének emelését, illetõleg szankciót tartalmaznak az önkormányzatoknak a törvényi kötelezettség nem teljesítése esetében a lakbér különbözetének megfizetésére.

Elõször az önkormányzati bizottság javaslatáról határozunk, amely kezdeményezi a költségvetési támogatás mértékének 50 százalékos felemelését 1997-re, valamint a javasolt szankciót 1998. január 1-je után életbe léptetni. A javaslatcsomagot a kormány és az alkotmányügyi bizottság támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 134 igen szavazattal, 123 ellenszavazattal és 45 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Juhász Gábor javaslatairól határozunk a kiegészítõ ajánlás 1., 2. és 3. pontjai alapján, amelyek a törvényi határidõt 1998. december 31-ig javasolják meghosszabbítani, valamit a hatálybalépésig jogot ad a tulajdonosoknak és a bérlõknek arra, hogy a kényszerbérletekre vonatkozó elhelyezési kérelmüket nyújtsák be az önkormányzatokhoz. A javaslatokat az alkotmányügyi bizottság támogatja, az önkormányzati nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 191 igen szavazattal, 60 ellenszavazat és 53 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 4. pontjában az önkormányzati bizottság a törvényjavaslat 3. §-a helyébe új rendelkezést javasol, és ebben az ártörvény módosítását kezdeményezi. Az alkotmányügyi bizottság támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 254 igen szavazattal, 7 ellenszavazat és 45 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. A zárószavazásra a jövõ heti ülésünkön kerül sor. (Zaj.)

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az Országos Rádió és Televízió Testület 1996. évi tevékenységérõl szóló beszámolóról és az abból adódó feladatokról szóló országgyûlési határozati javaslat módosító javaslatainak határozathozatala. Az elõterjesztést H/4263. számon, a költségvetési bizottság ajánlásait pedig H/4263/2. és 5. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megkérdezem a kulturális bizottságot, hogy kívánja-e valaki indokolni. (Nincs ilyen jelzés.)

Tisztelt Országgyûlés! A kormány az ajánlás 1., valamint a kiegészítõ ajánlás 1. pontjában szereplõ módosító javaslatokat támogatja. Ezek elfogadása kizárja az ajánlás 2. pontjában szereplõ indítványt, ezért a határozathozatal csak egyetlen döntést igényel.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a támogatott módosító javaslatok elfogadásával. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 302 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 4 tartózkodással a támogatott módosító javaslatot elfogadta.

A zárószavazásra a jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a személyi javaslatok megtárgyalása. (Folyamatos zaj.)

A Házszabály 23. § e) pontjának megfelelõen a házbizottság személyi javaslatokat terjesztett elõ H/4576. és H/4585. számon. Felhívom tisztelt képviselõtársaim figyelmét, hogy a személyi javaslatok elfogadásához a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény értelmében abszolút többségre, tehát 193 igen szavazatra van szükség.

A házbizottság a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriuma elnökségének tagjává - Kovács József megüresedett helyére - Tardos Júliát jelöli. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a személyi javaslattal. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 285 igen szavazattal, 4 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett Tardos Júliát a kuratórium elnökségi tagjává megválasztotta. (Taps.)

Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriuma elnökségének tagjává - Gálik Mihály megüresedett helyére - a házbizottság Haraszti Miklóst jelöli. (Moraj az ellenzéki padsorokból.) Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a személyi javaslattal. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 243 igen szavazattal, 14 ellenszavazattal és 12 tartózkodás mellett Haraszti Miklóst a kuratórium elnökségi tagjává megválasztotta.

Engedjék meg, hogy az elnökségi tagoknak eredményes munkát kívánjak, és tájékoztassam az Országgyûlést, hogy mindkét személyi javaslat egyszerre kerül kihirdetésre. (Taps.)

(18.10)

Tisztelt Országgyûlés! Ezt az iratcsomót azért emelgetem, mert ez tartalmazza a gazdasági reklámtevékenységrõl szóló törvényjavaslat határozathozatalának a forgatókönyvét. Türelmet és lehetõleg fegyelmet kérek a tisztelt Országgyûléstõl.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik tehát a gazdasági reklámtevékenységrõl szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/3712. számon, a bizottságok együttes ajánlásait pedig T/3712/186., 234. és 238. számokon kapták kézhez képviselõtársaim. (Folyamatos zaj.)

Megadom a szót T. Asztalos Ildikó ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár asszonynak, aki válaszolni kíván a vitában elhangzottakra - és szeretném emlékeztetni a tisztelt Országgyûlést, hogy az elõbb türelmet és fegyelmet kértem. Államtitkár asszonyé a szó.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap