Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A környezetszennyezés egyik legveszélyesebb problémájára szeretném felhívni az ön figyelmét, nevezetesen a szennyvizek kezelésére. A kérdésbõl fakadó gondok közismertek, közkeletû szóval a csatornázás problémáiról van szó. A szennyvizek összegyûjtése, elvezetése és tisztítása minden önkormányzatra rendkívüli terheket ró. Ma már az állami beruházások helyett a helyi közösségeknek kell ezt a feladatot megoldaniuk.

A települések életében mindig nagy megterhelést jelentõ csatornázási munkálatok akkor nevezhetõk sikeresnek és hatékonynak, ha azok hosszú idõre szólnak. Ezért érthetetlen, hogy Magyarországon a szennyvízgyûjtõ csatornák telepítésekor a Nyugat-Európából már régen számûzött, a legprimitívebb mûanyagból, a PVC-bõl készített csatornacsöveket kezdik alkalmazni.

Miért káros ez az ország számára a Független Kisgazdapárt megítélése szerint?

A PVC rendkívül veszélyes anyag, mert gyártásánál ólmot, cinket és más káros vegyületeket alkalmaznak, színezõ anyagai a króm- és ólomtartalmú vegyületek. Mindezek alapján elmondható, hogy a PVC- csövek minden olyan nehézfémet tartalmaznak, amelyek rendkívül veszélyesek az élõvilágra, az emberre, mert ezek a vegyszerek, nehézfémek kioldódva bekerülnek a környezetbe, a talajvízbe, az ivóvízbe, az élelmiszerbe.

Az alkalmazott beton, vasbeton, kõanyag, azbesztcement és PVC- csövek közül az utóbbi elõállításának a legnagyobb az energiaigénye. Miért az importált kõolajból pazarló energiafelhasználással elõállított PVC-k kerülnek elõtérbe más olcsóbb anyagokkal szemben?

A szennyvízcsatornák kialakítására, tervezésére az Országos Vízügyi Hivatal mûszaki irányelveket léptetett életbe. Meglepõ módon az 1990- es évek elején a mûszaki irányelveket átalakították, hogy a szûk keresztmetszetû PVC-csöveket csatornacsõként alkalmazhassák; sõt, mivel ezen csatornacsövek nem teherbíró építõelemek, ezért egész egyszerûen a statikai méretezésre vonatkozó szabványelõírást hatálytalanították.

Az Európai Közösség tagállamaiban (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) szigorúbbak az elõírások, ezért várom az írásban feltett kérdésekre a megtisztelõ válaszát miniszter úrnak. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap