Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelõtt a Fidesz-Magyar Polgári Párt nevében én is szeretnék gratulálni azoknak a szülõknek, pedagógusoknak, iskolai vezetõknek, akik ezt a rendkívül jól megszervezett tiltakozási sorozatot Szlovákiában az elmúlt hetekben lebonyolították. Azt gondolom, hogy rendkívül komoly bátorságról tesznek tanúbizonyságot azok, akik ebben részt vettek. Ugyanakkor a meghátrálóknak is szeretném jelezni, hogy megértjük a meghátrálókat is; ebben a kiszolgáltatott helyzetben bátornak lenni nem mindenki számára adatik meg.

Szintén szeretnék gratulálni a szlovákiai politikai erõknek, amelyek a központi koordinációs iroda létrehozásával példás egységben léptek föl. De nemcsak a magyarok tették ezt, hanem a szlovák politika tényezõi is; Michal Ková államelnök úr például támogatásáról biztosította a tiltakozókat, és bízunk abban, hogy az alkotmánybíróság július 16-ai ítéletében nem tartja majd elfogadhatónak, hogy a nyelvtörvényre hivatkozva ne adjanak ki kétnyelvû bizonyítványokat Szlovákiában.

Ami a magyar kormány politikájára vonatkozik, azzal kapcsolatban azt szeretném jelezni, hogy az alapszerzõdés-politikának egy újabb sikeres stádiumához érkeztünk ezzel a tiltakozássorozattal. Azt hiszem, egyre nehezebb tagadnunk azt, hogy Magyarország hitelesítette Meiart az alapszerzõdéssel, amivel hibát követett el. Nem képes ebben a helyzetben a magyar kormány kellõ eréllyel a nemzetközi fórumokon fellépni a kisebbségek védelmében. Nem tartom összefüggõnek a két kérdést. Magyarország igenis fölléphetne sokkal hatékonyabban a szlovákiai magyarság érdekében, én úgy vélem, hogy pont az alapszerzõdés köti meg a kezét.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz, az MDF, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap