Tóth Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Képviselõtársaimmal önálló indítványt nyújtottunk be a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról. A törvényt két ponton kívánjuk módosítani. Az elsõ pontban a õstermelõi tevékenység bõvítésére irányul javaslatunk, míg a második pontban a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségek szabályozására.

Tisztelt Országgyûlés! Az integrációban végzett mezõgazdasági termelés, termeltetési szerzõdés, termeltetési hitelszerzõdés formái mellett évtizedek óta széles körben elterjedt és alkalmazott forma az úgynevezett állatkihelyezés, bérhizlalás vagy -nevelés, a bértartás és bértermeltetés.

Ez a forma 1995-ig a mezõgazdasági kistermelõi körbe tartozott. Az 1996. évtõl a megújított õstermelõi jövedelemszabályozásban a 3. § 18/a pontja szerinti fogalommeghatározás e tekintetben szûkítõ jellegû lett. Ugyanis a termelés eredményének felhasználása feletti rendelkezési jogosultságba nem tartozik e szerzõdéses forma eredménye, és a korábban a bértermelésre vonatkozó költségelszámolási utalás kikerült e törvény szövegébõl.

A javaslat szerint az e formában végzett tevékenységek 1997-re is visszakerülnének az õstermelõi tevékenységként folytatható tevékenységek közé, ha egyebekben megfelel a törvény elõírásainak. Ezt indokolja az is, hogy a mezõgazdaságban az elmúlt évtizedekben kialakult sokvariációs, integrációs gyakorlat biztosíthatja az integrátor és a kistermelõ versenypozíciójának megtartását. Így például a fajtaazonos, magas (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmezteti a képviselõt az idõ leteltére.) minõségi és biológiai színvonalú állatnevelés, -hizlalás, a vetõmagvak, termények bértermeltetése kötõdik e szerzõdéses formához. - Rögtön befejezem, elnök úr.

Második számú javaslatunkban a napi 25 dollár forintösszegnek megfelelõ (Az elnök a csengõ folyamatos megkocogtatásával figyelmezteti a képviselõt az idõ lejártára.) igazolás nélküli költség érvényesítésére teszünk javaslatot.

Kérem a tisztelt Házat, módosító javaslatainkat szíveskedjék elfogadni. (Taps a kormánypártok padsoraiban.) Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap