Bajor Tibor Tartalom Elõzõ Következõ

BAJOR TIBOR (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! 1996. végén Adél néven közhasznú társaságot szerveztünk. A szervezés eredménye alapján több kistérségi területfejlesztési társaság alakult, tagjai önkormányzatok, gazdakörök, kertbarátkör, kutatóintézetek, összességében a vidék gazdasági és társadalmi életében vezetõ szerepet játszók a résztvevõk. A cél a mezõgazdasági helyi adottságokra épülõ termelés, termeltetés megszervezése és összekapcsolása a területfejlesztéssel.

Ezt a programot arra a felismerésre építettük, hogy a téeszek szétverését követõen nagyon sok kistermelõ kezdte meg önálló gazdasági tevékenységét saját tulajdonú telkén, önálló nyereséges mezõgazdasági termelést viszont 50-70 hektár alatt nem lehet végezni. A tulajdonosok többsége azonban ennél sokkal kisebb területtel rendelkezik, és mivel az aprózódott területek zömmel olyan térségekben vannak, ahol magas a munkanélküliség, ez a probléma halmozottan jelentkezik. Nincs munkahely, és a mezõgazdasági kistermelés nem rásegít, kiegészít, hanem súlyosbítja a helyzetet. Az önkormányzatok önmagukban nem tudnak mit kezdeni ezzel a problémával: egyrészt a munkahelyteremtés nem önkormányzati feladat, másrészt az önkormányzatok a kialakult hagyományok alapján inkább infrastruktúra-beruházásra pályáznak, úgyhogy maradt a helyi költségvetést igen megterhelõ szociális támogatás.

Ezen a problémán kívántunk változtatni, vagyis olyan programot kidolgozni, hogyan lehet a mezõgazdasági integrációt térségfejlesztésre felhasználni. Az eddigi tapasztalatok alapján két elképzelés alakult ki. Az egyik: a termelõk saját maguk alakítják ki és szervezik meg a mûködésüket, ez azonban tõkeszegény; a másik: viszonylag tõkeerõs mezõgazdasági üzem szervezi meg saját beszállítói társaságát, azonban ez nem egyenlõ jogú és lehetõségû résztvevõk összessége.

A fentiek alapján kérdezem:

Lát-e lehetõséget arra, hogy a még állami tulajdonban lévõ mezõgazdasági feldolgozó üzemek vagyonrészét õstermelõi igazolvánnyal rendelkezõk kaphassák meg elsõsorban? Lát-e lehetõséget arra, hogy a banki tulajdonban lévõ rész esetleges értékesítéséért szintén az õstermelõi igazolvánnyal rendelkezõk élvezhessenek elsõséget? Lát-e lehetõséget arra, hogy a munkahelyteremtõ támogatások közé bekerüljön az egy család eltartására elegendõ kisállattenyésztés is? Lát-e lehetõséget arra, hogy a megszervezõdõ kht-k támogatása elõtérbe kerüljön a területfejlesztési pénzek odaítélésénél, természetesen a szükséges ellenõrzés megszervezése mellett. És végül: a jelenlegi támogatási rendszerben az integrátor kapja a támogatást, és továbbítja az integráltnak; ez egyirányú függõséget alakít ki. Lát-e módot ezen változtatni? (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap