Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon rövid leszek. A távközlési szektor utóbbi években végbement ugrásszerû fejlõdése, a több évtizedes lemaradás behozása, a többszereplõs piac kialakulása és a szolgáltatás privatizációja nem mehetett volna végbe kellõen szabályozott feltételek nélkül. Mindehhez teremtett alapot az 1992-es, távközlésrõl szóló törvény.

Az Országgyûlés által az elmúlt hetekben megvitatott törvénymódosítás a szabályozás további korszerûsítésére és olyan kiigazításokra irányul, amelyeket a gazdasági, jogi környezetben bekövetkezett változások tettek indokolttá és idõszerûvé.

A beterjesztett javaslat tárgyalását mind a bizottságokban, mind a parlament plenáris ülésén élénk érdeklõdés kísérte. Elhangzott több, megfontolásra érdemes kiegészítés, pontosítás. Kaptunk törekvésünket megerõsítõ támogatást ellenzéki oldalról is.

Engedjék meg, hogy most a vita lezárását követõen köszönetemet fejezzem ki a bizottságokban végzett munkáért és a jobbító szándékú javaslatokért.

A beterjesztett módosításon túlmenõen hangot kaptak olyan vélemények is, hogy nemcsak kisebb változtatásokra, hanem egy új hírközlés-politikához igazított átfogó szabályozásra is szükség lenne. Ez utóbbin dolgozunk, és várhatóan még ennek az Országgyûlésnek lehetõsége lesz arra, hogy a jövõre nézve jogos igény teljesítéseként a hírközlés-politikát is megtárgyalja és elfogadja.

Ez év februárjában benyújtott törvényjavaslatunkhoz összesen 42 módosító indítvány érkezett, melyeknek több mint a felét támogattuk. Ezek az indítványok a szabályozás további finomítását célozták. Külön is szeretném méltatni azokat az észrevételeket, amelyek a módosítás elvi továbbfejlesztéséhez járultak hozzá, így például jól elhatárolható különbséget tettek a közcélú koncesszióköteles, és az úgynevezett engedélyes távközlési szolgáltatások, illetve egyéb szolgáltatások között. Egyértelmûsítették azt is, hogy a hazai távközlés-szabályozás elsõdlegesen nem a hálózat- és eszközrendszert szabályozza, hanem a szolgáltatásokat nyújtók és igénybe vevõk jogait és kötelezettségeit állapítja meg.

Ellenzéki oldalról hangzott el, hogy a hálózatok összekapcsolási díját indokolt hatósági áras kategóriában szerepeltetni. Ezzel a magunk részérõl is egyetértettünk, és ilyen tartalmú módosító indítványt támogattunk. Elfogadtuk azt a képviselõi javaslatot is, amely a tûrési kötelezettség árnyaltabb megközelítésére hívta fel a figyelmet. Nem kérdõjelezõdött meg a vita során az a törvénymódosításban szereplõ kezdeményezésünk, hogy a piacra lépõ új szolgáltatók érdekében meghatározott helyzetekben tûrési, kvázi szolgalmi jogi - nem pontos kifejezéssel - kötelezettséget vezessünk be. Ennek pontosításaként igent mondtunk arra, hogy ilyen rendkívüli esetekben, és a szûk keresztmetszetet képezõ lehetõségeknél is tekintettel kell lenni a más jogviszonyból eredõ jogos magánérdekekre.

Módosító javaslat alapján fogadtuk el, hogy az ország valamennyi távközlési hálózatának létesítésére, beleértve a sajátos külön célú hálózatokat, az általános mûszaki feltételek vonatkozzanak. Ezzel erõsítjük a távközlõ hálózat egységes rendszerét. Támogattuk azt az ellenzéki frakcióból érkezett indítványt is, mely kötelezõvé teszi a szerzõdésekre vonatkozó általános szabályok figyelembevételét akkor is, amikor a miniszter honvédelmi, nemzetbiztonsági, illetõleg fogyasztói érdekbõl módosítja a koncessziós szerzõdést.

A távközlési piacra lépõk szempontjait mérlegelve fogadtuk el azt a kiegészítést, mely jóváhagyottnak tekinti a távközlési szervezet által felterjesztett üzletszabályzatot akkor, ha arról a hírközlési felügyelet a megadott 30 napos határidõn belül nem hozza meg a határozatát.

A törvénymódosításba beépíthetõnek ítéltük az ártörvény módosítását célzó és a távbeszélõ szolgáltatások teljes árára vonatkozó javaslatot, illetve a mûsorszórás törvényi koncessziójára vonatkozó határidõ eltörlését is.

Röviden szólnom kell azokról az indítványokról, amelyeket nem tudtunk elõterjesztõként támogatni. Ilyenek voltak például, amelyek az állami és hatósági feladatok ellátásába a Távközlési Érdekegyeztetõ Fórum operatív és közvetlen bevonását kezdeményezték. A távközlési fórum olyan egyesület, amely a szabályozás elõkészítése és a véleményalkotás folyamatában szükségképpen jelen van, és ebbe bevonjuk. Ugyanakkor nem lehet feladata a fórumnak, hogy a hatósági és a szakhatósági eljárásokban közvetlenül részt vegyen. Érkezett javaslat a minõségtanúsításra és a megfelelõségi igazolásra vonatkozó új rendelkezésekre is.

Bár a módosító indítványok logikus megfontolásokat is tartalmaztak, mégsem tartottuk indokoltnak, hogy azok elfogadása esetén szûküljön a késõbbiekben egységesen szabályozandó kérdések köre. A magunk részérõl ugyanis arra törekszünk, és olyan továbbfejlesztésen dolgozunk, hogy a minõségtanúsítás ne csak a távközlés eszközrendszerére, hanem azzal összefüggésben a szolgáltatás teljes körére terjedjen ki. Mindezt a szabályozás jellege miatt miniszteri rendeletben kívánjuk érvényesíteni.

Tisztelt Országgyûlés! A távközlésrõl szóló törvény idõszerû módosításaival nem zárul le az a munka, amely a jövõ követelményeihez igazítja a távközlés szabályozását. Itt elsõsorban az információs társadalom kihívásaira gondolunk. A jelenleg formálódó, majd a parlament által megerõsítendõ hírközlés-politika alapján tervezzük az új törvény elõkészítésének megkezdését. Olyan komplex szabályozást kívánunk kialakítani, amely figyelemmel lesz a hírközlési ág új ágazataira, az egységes és átfogó szolgáltatásokra. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a hatályos törvény már megérett módosításait ne tegyük meg. A beterjesztett és elfogadásra javasolt korrekciók segítik az 1992 óta megváltozott helyzethez igazodást, de nem tartalmaznak olyan módosításokat, amelyek szûkítenék egy új hírközlés-politika, s annak alapján megszületendõ új átfogó szabályozás mozgásterét.

Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a távközlésrõl szóló törvény módosítását tartalmazó javaslatot a kormány által támogatott indítványokkal együtt elfogadni és azokról határozni szíveskedjék. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon. Egy hang ugyanonnan: Bravó!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap