Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elõadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! A legfõbb ügyész úr átiratában azért indítványozta dr. Kovács Pál országgyûlési képviselõ mentelmi jogának felfüggesztését, mivel az ügyész úr álláspontja szerint a képviselõ úr alaposan gyanúsítható a Btk. 186. § (1) bekezdésébe ütközõ, közúti veszélyeztetés bûntettének és a Btk. 172. § (1) bekezdésébe ütközõ, segítségnyújtás elmulasztása bûntettének elkövetésével.

A nyomozás eddigi iratai szerint dr. Kovács Pál 1997. február 25-én 9 óra 18 perckor az általa vezetett személygépkocsival parkolóhelyet keresett a Parlament parkolójában, s eközben a külföldi delegáció részére kijelölt Balassi Bálint utcai kijáratnál állt meg. Ezt észlelve az útbiztosítási szolgálatot ellátó rendõrök a személygépkocsihoz mentek, és tájékoztatták, hogy ezen a helyen nem parkolhat. Dr. Kovács Pál emiatt szóváltásba keveredett az intézkedõ rendõrökkel, visszaült a gépkocsiba, és elindult a 17. számú kapu elõtti parkoló irányába. Az indulás után közvetlenül a gépkocsi bal oldali visszapillantó tükre az egyik intézkedõ rendõr bal könyökének ütközött, de azon sérülést nem okozott. (Derültség.) Dr. Kovács Pál az ütközést követõen nem állt meg, továbbhajtott, és nem gyõzõdött meg arról, hogy a rendõr megsérült, illetve segítségnyújtásra szorult-e. (Zaj. - Derültség.)

A mentelmi bizottság az ügyet elõször 1997. június 18-án, majd 24- én is tárgyalta. Dr. Kovács Pál képviselõ elõadta, hogy több hamis állítást tartalmaz az eseményrõl készült és az ügyészséghez továbbított rendõri jelentés. Így például ebben az "elsodorta" kifejezés szerepel, és fejsérülésrõl van szó. Megemlítette a képviselõ úr, hogy a rendõrök az intézkedést agresszív módon kezdeményezték, õ köszönt, a rendõrök ezt nem viszonozták, hanem azt mondták neki, hogy ne hagyja ott a kocsiját, mert akkor el fogják szállítani. Utalt továbbá arra is, nem észlelte, hogy a visszapillantó tükör az egyik rendõr karjához ért. Ezt csak a kiszállás után abból vette észre, hogy látta a behajtott visszapillantó tükröt. Egyébként, amikor gyalog elindult, mellettük ment el, de õk nem szóltak neki arról, hogy hozzáért a visszapillantó tükör az egyik rendõrhöz. Mindezek alapján kérte, hogy a mentelmi jogát ne függesszük fel.

Tisztelt Országgyûlés! A mentelmi bizottság hatáskörének hiányában nincs lehetõsége az ügy büntetõjogi értékelésére és a bizonyítékok értékelésére, és a mentelmi bizottságnak az eddigi gyakorlata az volt, hogy közvádas ügyekben a bizottság mindig a mentelmi jog felfüggesztését javasolta.

Mindezek alapján a mentelmi bizottság 4 igen s 3 tartózkodás mellett azt javasolja a tisztelt Országgyûlésnek, hogy dr. Kovács Pál országgyûlési képviselõ mentelmi jogát az adott ügyben függesszük fel. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap