Kovács Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS PÁL (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Nagyon kevés az idõ arra, hogy önöknek ezt az egész ügyet részleteiben elmondjam. Ez az egész ügy egy négy és fél órás akció eredménye, annyi kellett a szerzõknek, hogy hat hazugságot kitaláljanak. Ezek közül az elsõ úgy szól, hogy ismeretlen tettes. Azt azért megkérdezném önöktõl: ha valaki a képviselõi igazolványát megmutatja egy rendõrnek, arra rá van írva a neve, akkor az ismeretlen tettes? (Közbeszólás: Ha tud olvasni! - Derültség.) Ha tud olvasni - mondják itt körülöttem.

A másik arról szólt, hogy elsodorta a rendõrt. Tessék nekem megmondani, hogy körülbelül egy méternyi távolság alatt egy álló helyzetbõl elinduló gépkocsi mennyire gyorsulhat fel. A másik része az, hogy a karjánál fogva el lehet-e sodorni valakit. Szerintem csak akkor, ha hozzá van drótozva a testéhez, hiszen a karja szabadon kilendül. Különösen akkor nem, ha az orvosi látlelet, ami néhány órával késõbb született, leírja azt, hogy külsérelmi nyom nincs. Az is benne volt a rendõri közleményben, hogy fejsérülést okozott. Természetesen egy visszapillantó tükör okozhat fejsérülést egy olyan rendõrnél, aki nem magasabb 110 centinél, vagy térdel az aszfalton. De ez itt nem fordult elõ.

Aztán azt is írta a rendõri jelentés, hogy 10-15 méterre tõlük parkoltam le. Nem igaz! - körülbelül 3 méterre. Tessék belegondolni, ha egy rendõr felszólít valakit, hogy menjen el, az illetõ beül a volán mögé, beindítja az autó motorját, mire gondolhat ebbõl egy rendõr? Hogy járó motorral ott fog állni tovább is vagy arra, hogy elindul? Esetleg félrelép, félrehúzza a karját. A másik része a dolognak az, hogy természetesen ott mentem el mellettük, senki a sérülésrõl semmiféle szót nem mondott. Az is hazugság, amit a rendõri nyilatkozat úgy jelentetett meg, hogy bementem a Parlamentbe. Nem errõl van szó. Rohantam a metróhoz, mert el kellett mennem valahová egy elõadást tartani.

Mindebbõl az következik, hogy önök természetesen háromféle módon dönthetnek jelen pillanatban. Aki tartózkodik, az könnyû helyzetben van, mert nem kell mérlegelnie semmit. Aki elfogadja azt a javaslatot, amit a mentelmi bizottság tett, annál az a véleményem, hogy hazugságokra alapozva hozza meg a véleményét, és csatlakozik azokhoz, akik ezt az ügyet egyszerûen egy politikai lejáratás céljából megszerkesztették. (Zaj.) Azok az emberek, akik nemmel szavaznak erre, véleményem szerint a valóságot követik, illetõleg egy racionális döntést hoznak.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap