Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Szabad legyen tisztelt képviselõtársaim figyelmét felhívni, hogy a rádióhallgatók és a televíziónézõk hallgatják, illetõleg nézik az Országgyûlés munkáját. Tartok tõle, hogy jegyzõ képviselõtársaim szavait nem hallották a zajban. (Derültség. - Zaj.)

Tisztelt Országgyûlés! A házbizottság a Házszabály 23. §-ának n) pontjában foglalt jogköre alapján javaslatot terjesztett elõ a NATO- csatlakozással kapcsolatos politikai nyilatkozattervezet tárgyalására és határozathozatalára. Ebben azt kezdeményezi, hogy elsõként a miniszterelnök úr tartsa meg expozéját, ezt követõen a frakciók egy- egy képviselõje a szokásos sorrendben és az elsõként szólásra jelentkezõ független képviselõ fejtse ki álláspontját, majd az Országgyûlés döntsön a nyilatkozattervezet elfogadásáról. Az indítványt P/4728/1. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály értelmében a határozathozatal elõtt a képviselõcsoportoknak véleménynyilvánítási lehetõségük van, de ezzel nem kívánnak élni. Ennek megfelelõen, tisztelt Országgyûlés, a határozathozatal következik. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a Házszabálytól való eltéréshez a jelen levõ képviselõk négyötödének szavazata szükséges.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy a Házbizottság P/4728/1. számú javaslatának megfelelõen a NATO-csatlakozással kapcsolatos politikai nyilatkozattervezet tárgyalása és határozathozatala során eltér-e a Házszabálytól. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Többen jelzik, hogy gépük nem mûködik.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 271 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül úgy döntött, hogy a Házszabálytól való eltérést elfogadja.

Tisztelt Országgyûlés! Kérem, jelezzék azok a képviselõtársaim, akiknek a gépe nem mûködik. Kérem Varga László, Korinthus Katalin gépét bekapcsolni - más nincs.

Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés elnöke javaslatot terjeszt elõ a Házszabálytól való eltérésre H/3400/14. számon. Ebben azt kezdeményezem, hogy a nemzeti környezetvédelmi program megtárgyalása és határozathozatala érdekében az Országgyûlés úgy térjen el a Házszabálytól, hogy az elõterjesztés részletes vitájára, a módosító javaslatokról történõ határozathozatalokra és a zárószavazásra mai ülésnapunkon kerüljön sor.

A képviselõcsoportok nem kívánnak élni megszólalási lehetõségükkel, ezért határozathozatal következik. Emlékeztetem képviselõtársaimat, ezúttal is a jelen levõ képviselõk négyötödének szavazata szükséges.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy az Országgyûlés elnökének H/3400/14. számú javaslatának megfelelõen a nemzeti környezetvédelmi program tárgyalása és határozathozatala érdekében eltér-e a Házszabálytól. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 213 igen szavazattal, 60 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy nem tér el a Házszabálytól.

Kérem Burány Sándor képviselõ úr gépét bekapcsolni, és tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, ez a döntés azt jelenti, hogy a mai ülésnapunkon, ha az Országgyûlés a napirendet elfogadja, a részletes vitára sor kerül, de a határozathozatalra nem.

Tisztelt Országgyûlés! A házbizottság hétfõn ülésezett és úgy határozott, hogy az Országgyûlés elé terjeszti az árvízkárosultak megsegítésérõl szóló politikai nyilatkozattervezetet; Csehországról, Lengyelországról és Szlovákiáról van szó. A házbizottság kezdeményezi, hogy az elõterjesztés elfogadása érdekében az Országgyûlés fogadja el a P/4734/1. számú javaslatát, amely szerint a politikai nyilatkozattervezetet az elõterjesztõk nevében az Országgyûlés elnöke ismerteti, és arról az Országgyûlés vita nélkül határoz.

A képviselõcsoportok nem kívánnak élni hozzászólási lehetõségükkel, ezért határozathozatal következik. Ezúttal is a jelen levõ képviselõk négyötödének szavazata szükséges.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy a házbizottság P/4734/1. számú javaslatának megfelelõen a cseh, a lengyel, a szlovák árvízkárosultak megsegítésérõl szóló politikai nyilatkozattervezet elfogadása során eltér-e a Házszabálytól. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 285 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül úgy döntött, hogy a Házszabálytól történõ eltérésre vonatkozó javaslatot elfogadja.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik ma kezdõdõ ülésünk napirendjének megállapítása.

A házbizottság az Országgyûlés ülésének napirendjére, a tanácskozás idõtartamára, a felszólalási idõkeretekre és elõterjesztések tárgyalására vonatkozó ajánlását kézhez kapták képviselõtársaim. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a házbizottság tegnapi ülésén a korábban írásban kiadott napirendi ajánlást kiegészítette az elõbbi döntésünk szerint a cseh, a szlovák és a lengyel árvízkárosultak megsegítésére vonatkozó politikai nyilatkozat tervezetével. A házbizottság javaslata szerint erre második napirendi pontként kerülne sor. Emlékeztetem továbbá a tisztelt Országgyûlést, hogy elõbbi döntésünknek megfelelõen nem kerül sor a nemzeti környezetvédelmi program zárószavazására.

Kérdezem tehát, hogy az eddig elhangzott kiegészítésekre is tekintettel elfogadja-e a tisztelt Országgyûlés a házbizottság napirendi javaslatát. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a napirendi javaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem továbbá, hogy az állam tulajdonában levõ vállalkozói vagyon értékesítésérõl szóló 1995. évi XXXIX. törvény módosítását kezdeményezõ elõterjesztés zárószavazására mindenképpen csak az interpellációs szünetet követõen kerülhet sor, figyelemmel arra, hogy az alkotmányügyi bizottság ebédszünetben e kérdésben még tanácskozik.

Tisztelt Országgyûlés! Elfogadott napirendünknek megfelelõen tehát soron következik az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezete 1997. július 8- án Madridban tartott csúcsértekezletének döntésével kapcsolatos P/4728. számú politikai nyilatkozattervezet tárgyalása és határozathozatala.

Megadom a szót Horn Gyula miniszterelnök úrnak, a napirendi pont elõadójának.

(9.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap