Szabó Rudolfné Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ RUDOLFNÉ DR. (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elnézést az elõbbi sietségért. Egyetlenegy ponthoz szeretnék szólni, a törvénymódosítás 3. § (1) bekezdéséhez, miszerint a biztonságos mûszaki állapot megõrzése érdekében idõszakos biztonsági felülvizsgálat alá kell vonni a veszélyes technológiát, illetve a meghatározott munkaeszközöket, és ezt a biztonsági felülvizsgálatot szakirányú munkabiztonsági szakértõi engedéllyel rendelkezõ személy vagy külön jogszabályban erre feljogosított személy, illetve erre akkreditált intézmény végezhet.

A munkavédelmi törvény bizonyos munkáltatói tevékenységet eddig is munkabiztonsági szaktevékenységnek minõsített. A mostani kiegészítés azonban ezen is túlmegy, amikor a szakirányú munkavédelmi tudást követeli meg. A gyakorlati tapasztalataink szerint az idõszakos biztonsági felülvizsgálat eddig sem ment megfelelõen, amikor saját szakemberrel is el lehetett volna végeztetni. A munkáltatónak e követelmény megvalósításához külsõ embereket, szolgáltatókat kell nyilvánvalóan az elõírás szerint igénybe venni. A kérdés: van-e ebben az országban ennyi felsõfokú végzettségû szakember, szakértõi engedéllyel?

Ehhez engedjék meg, hogy egy példát elmondjak: egy mezõgazdasági traktor idõszakos biztonsági vizsgálat alá vont. Az illetõ szervezetnek van ugyan középfokú végzettségû munkavédelmi technikusa, de nem végezheti el, mert nem kapja meg a szakértõi engedélyt. Ismeretes az elõterjesztõ szándéka, miszerint a cél az, hogy csak szakértõi engedéllyel rendelkezõ, felsõfokú végzettségû szakemberek végezzék el ezt a feladatot. Érthetõ és helyeselhetõ is ez a szándék, a törekvés, de többek véleménye szerint nem eléggé veszi figyelembe a valóságos helyzetet, és emiatt aggályos a törvénymódosítás megvalósulása, így esetenként veszélyessé válhat a biztonsági felülvizsgálat elmaradása vagy elhúzódása.

Azért vetettem föl, hogy kérem, lehetõség szerint, amennyiben van rá mód, ismételten gondolja át ezt a szakaszt, ezt az elõírást az elõterjesztõ. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap