Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Én is köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalok következnek. Az ajánlás 2., 5, 7. és 8. számú pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, ezért ezekrõl nem határozunk.

Az MDNP képviselõcsoportja szavazást kért az ajánlás 6. számú pontjáról, mely szintén nem kapta meg a szükséges bizottsági támogatást.

A kormány az ajánlás 1., 3. és 4., valamint a kiegészítõ ajánlás I. fejezetében szereplõ módosító indítványt támogatja.

Felhívom figyelmüket, hogy az alkotmány 24. § (3) bekezdése alapján a törvényjavaslat elfogadásához az országgyûlési képviselõk kétharmadának, azaz 255 képviselõnek az igen szavazata szükséges.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatokat 268 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Az ajánlás 6. számú pontjában Kutrucz Katalin és Kónya Imre a törvényjavaslat 5. §-át kívánják kiegészíteni, melyben a törvény hatályba léptetõ rendelkezését módosítják. Frakciókérésre szavazunk.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 5 igen szavazattal, 262 ellenében, 3 tartózkodással nem fogadta el.

A határozathozatal végére értünk. Kérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, melyrõl kellett volna, de nem szavaztunk. (Senki sem jelzi, hogy lenne ilyen.) Jelzés nem érkezett.

Tisztelt Országgyûlés! Zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Most soron következik az országgyûlési képviselõk választásáról szóló 1989. évi XXXIV. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. (Zaj.)

Az elõterjesztést T/4751. számon, az alkotmányügyi bizottság ajánlásait T/4751/3. és 6. számokon kapták kézhez.

Az ajánlás 1. és 2. számú pontjaiban szereplõ módosító javaslatok nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, de az ajánlás 1. számú pontjáról az FKGP képviselõcsoportja szavazást kért.

A kormány a kiegészítõ ajánlás 1., 2., 3., 4. és 5. számú pontjaiban szereplõ módosító indítványokat támogatja.

Felhívom figyelmüket, hogy a módosító javaslatok elfogadásához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatokat 269 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Az ajánlás 1. számú pontjában Torgyán József a törvényjavaslat 2. §- ában a választójogi törvény 8. § (5) bekezdése ba) és bb) pontjainak módosítását javasolja. Ebben meghatározza a közös listát állító pártok számára a mandátumszerzéshez szükséges szavazati küszöböt. Frakciókérésre szavazunk.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 24 igen szavazattal, 238 ellenében, 6 tartózkodással nem fogadta el.

A határozathozatal végére értünk. Kérdezem, hogy van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, melyrõl kellett volna de nem szavaztunk. (Senki sem jelzi, hogy lenne ilyen.) Jelzés nem érkezett, ezért bejelentem, hogy zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Most soron következik az országos népszavazásról és népi kezdeményezésrõl szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala.

Az elõterjesztést T/4752. számon, az alkotmányügyi bizottság ajánlását T/4752/8. számon kapták kézhez.

Az ajánlás 2., 4., 5. számú pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, ezért ezekrõl nem határozunk. (Állandó zaj.)

Azonban az MDF-frakció szavazást kért az ajánlás 6. számú pontjáról, mely szintén nem kapta meg a szükséges bizottsági támogatást. Ehhez kapcsolódóan külön szavazást kért a kormány által támogatott 7. számú pontról is.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány az ajánlás 1., 3., 7., 8., 9., 10. és 11. pontjaiban szereplõ javaslatokat támogatja.

Felhívom figyelmüket, hogy a módosító javaslatok elfogadásához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges.

Ennek ismeretében kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat a külön szavazásra kért 7. pont kivételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatokat 269 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

A törvényjavaslatot két módosító indítvány kívánja kiegészíteni annak megfogalmazásával, hogy mi a követendõ eljárás abban az esetben, ha ugyanabban a kérdésben több népszavazási kezdeményezés indul. Az indítványok ezt a törvényjavaslat különbözõ paragrafusaiban kívánják elõterjeszteni. A javaslatok alternatív tartalmúak.

Az ajánlás 6. számú pontjában Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 3. §-át kívánják e rendelkezéssel kiegészíteni. Frakciókérésre szavazunk.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 2 igen szavazattal, 262 ellenében, 4 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 7. számú pontjában Bihari Mihály a törvényjavaslat 9. §- át kívánja az új rendelkezéssel kiegészíteni. Az MDF-frakció külön kérte a szavazást.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 232 igen szavazattal, 29 ellenében, 2 tartózkodással elfogadta.

(20.20)

A határozathozatal végére értünk. Kérdezem, hogy van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, melyrõl kellett volna, de nem szavaztunk. (Senki sem jelentkezik.) Jelzés nem érkezett. Kérem, újra nyomják meg a gombot, ha jelezni kívánnak! (Senki sem jelentkezik.) Köszönöm szépen, nem érkezett jelzés.

A zárószavazásra várhatóan a jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Most soron következik a választási eljárásról szóló törvényjavaslathoz érkezett módosító javaslatok határozathozatala.

Az elõterjesztést T/4753., az alkotmányügyi bizottság ajánlásait T/4753/15. és 17. számokon kapták kézhez.

Most felkérem jegyzõ urat, hogy ismertesse azokat a módosító javaslatokat, amelyek nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, vagy amelyekrõl frakció szavazást kért.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap