Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Ahhoz szeretnék két megjegyzést tenni, amit Kávássy Sándor képviselõ úr mondott.

Egyrészt magam is, mondjuk, elszörnyülködtem egy sor olyan dolgon, amelyet Kávássy képviselõ úr itt megjegyzett. Be kell vallanom, nem pontosan tudom értelmezni "az akác és lágy lombos célállomány" kifejezést. Mindig azt hittem, hogy az akác fa és nem célállomány, de lehet, hogy így kell nevezni, és ezentúl ez lesz a fontos, hogy célállománynak nevezzük. És nyilván ez a kemény célállomány - a lágy célállomány biztosan más fákat jelent.

A 12 hónap jogosultsága és a közcélú adományok kapcsán azonban van más véleményem. Az, hogy egy adóévben legfeljebb 12 jogosultsági hónap vehetõ figyelembe, az nyilván abból is fakad, hogy benne van a törvénytervezetben az, miszerint lehet olyan hónap, amelyben többször vagy több kifizetõtõl illeti meg valamilyen ellenszolgáltatás az adófizetõt, és általános a közalkalmazottaknál a 13. havi bér. Hogy ez jó vagy nem jó, ezen hadd ne vitatkozzam, de legalább értelmezhetõ a törvénynek ez a része.

A harmadik elem az, hogy vannak látszólagos közadományok, azt pedig adófizetõként is tapasztalom, tapasztaltam eddig is, és sajnos lehet, hogy ezután is, hogy tapasztalni fogom - ez beletartozik az általam adómorálnak említett kategóriába. Mindig valahogy furcsán együtt halad az adóhivatalnak az a törekvése arra, hogy lehetõleg minden csalást kiiktasson, és a nem morális adózó polgárnak az a törekvése, hogy ezt valamilyen formában megkerülje. Azt hiszem, itt is errõl van szó, legfeljebb a magyarázat kicsit körmönfont.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap