Raskó György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Ezt a határozati javaslatot a Néppárt már mintegy három - vagy most már - négy hónappal ezelõtt azért tette, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar mezõgazdaság többek között az elaprózódott birtokszerkezet, a tõkehiány miatt olyan helyzetben van amilyenben. Ugyanakkor belátható idõn belül csatlakozni szeretnénk az Európai Unióhoz, és feltételezem, hogy egy olyan mezõgazdasággal, amelyben nemcsak a nagyüzemek élet- és versenyképesek, hanem a lehetõleg nagy számban árutermelést folytató mezõgazdasági magánvállalkozók, családi birtokok is képesek lesznek felvenni a versenyt az Európai Unió mezõgazdasági vállalkozóival, farmereivel.

Ez a program javaslatunk szerint 1998-ban indulhatna. A neve azért "életképes birtokfejlesztési program", mert kizárólag az árutermelõ fõfoglalkozású magángazdák számára nyújtana olyan lehetõséget, amely részben tõkejuttatás, részben kedvezményes hitel fejlesztésre egy komplett projekt szemlélet alapján s a szûk keresztmetszeteket központi segítséggel feloldva válhatna 5-8 éves idõn belül több ezer mezõgazdasági családi vállalkozás valóban hatékonnyá és életképessé. Ez a javaslat lényege.

Tudom, hogy a kormánynak eddig is volt, és a '98. évi költségvetési javaslatban is van ilyen irányú támogatása, úgy véljük azonban, hogy az ott lévõ összegek nem igazán jelentõsek, legalábbis nem úgy jelentõsek, hogy belátható idõn belül érdemben módosítsák a magyar mezõgazdaság versenyképességét. Véleményünk szerint kiemelt támogatás szükséges egy átmeneti idõre azért, hogy ezalatt az a tõkehiány és az a technológiai szint, amely ma biztos, hogy nem elegendõ a hosszú távú hatékony mûködéshez, létrejöjjön, megteremtõdjön, és az uniós csatlakozással Magyarország mezõgazdasága ne veszítsen, hanem nyerjen.

A Magyar Demokrata Néppárt nincs ellene, hogy a magyar mezõgazdaságban verseny legyen, hogy más, nagyobb birtokok hasonló forrásokhoz jussanak, amely által termelésük hatékonysága nõ, de úgy véljük, hogy a vidék demokratizálódása, a mezõgazdaság sokszínûsége megköveteli, hogy a kormány ezt a vállalkozói csoportot - a családi gazdaságokat - is az elkövetkezendõ években megkülönböztetett támogatásban részesítse.

Ezért kérem tisztelt képviselõtársaimat, hogy az amúgy valóban túlpolitizált mezõgazdaság - földkérdés és egyéb más ügyek miatt - lezárásaként legyen egy olyan béke, amely a kis-, közepes és nagyvállalkozások számára eredményezhet egy olyan fejlõdést, amely révén az ország mezõgazdasága nyertesként vehet majd részt a közös Európa, az Európai Unió mezõgazdaságában.

(16.50)

Ezért kérem tehát önöket, képviselõtársaim, hogy ezt az országgyûlési határozati javaslatunkat támogassák, és hogy aztán ennek mi lesz a pontos formája, és milyen összegek állnak rendelkezésre, az természetesen úgyis a költségvetés elfogadása és a vita során válik véglegessé. Ez egy jelzés, amely, úgy gondolom, mindenképpen elfogadható és támogatható.

Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap