Raskó György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Igen. Köszönöm a szót, elnök úr. Azért szeretnék válaszolni, mert Juhász Pál képviselõtársam az indoklásában - hogy miért nem támogatja - gyakorlatilag egy politikai gondolatot fogalmazott meg, mégpedig azt, hogy ez egy elkésett javaslat, és 1991- ben az elõzõ kormánynak kellett volna ezt a programot elindítania.

Ez a program nem politikai indíttatású, és a mi javaslatunk sem az, hanem abból a ténybõl fakad, hogy a magyar mezõgazdaságban ma igenis vannak családi vállalkozások - talán 40-50 ezer, de lehet, hogy 100 ezer -, és kellõen nagy számú ez a vállalkozói réteg ahhoz, hogy ha megbukik, az a csatlakozás után mindenképpen szociális és gazdasági problémát eredményez. Nem politikai, hanem kifejezetten gazdasági szükségszerûség az õ segítésük, és emellett természetesen minden olyan mezõgazdasági vállalkozásé is, amely árutermeléssel foglalkozik, s amely hosszú távon szeretne életképes és versenyképes partnere maradni az európai mezõgazdaságnak. Nem a múlt elemzésérõl van szó, hanem egy jövõbeni lehetõségrõl, amelyet ennek a határozati javaslatnak az elfogadásával segíthet a parlament, segíthet a kormány. Azt hiszem, ez nem lehetõség, hanem kötelesség.

Ezért kérem képviselõtársaimat, hogy mégis támogassák ezt a javaslatot, amelynek konkrét megvalósítását természetesen a kormány, illetve az illetékes tárca, a Földmûvelésügyi Minisztérium bizonyára szakszerûen és színvonalasan meg fogja tudni oldani.

Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap