Bihari Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Az Alkotmánybíróság október 6-án kelt határozatában megsemmisítette november 30-ai határidõvel az Országgyûlés Házszabályának 107. és 107/A. §-ait, azokat a paragrafusokat, amelyek a zárószavazásról kompletten rendelkeznek. Tette ezt azért, mert megállapította, hogy az Országgyûlés még mindig nem tett eleget annak a korábbi alkotmánybírósági határozatban foglalt kötelezettségének, hogy a zárószavazás elõtt 50 országgyûlési képviselõ minden akadály nélkül élhessen elõzetes alkotmányossági vizsgálati jogával. Megállapította az Alkotmánybíróság, hogy az alkotmányügyi bizottság ajánlása ezt ma már lehetõvé teszi, azonban ez nem elegendõ, ez olyan garanciális jelentõségû ügy, amit a Házszabályban kell rendezni, és mivel a Házszabály átfogó revíziója során sem került sor ennek a rendezésére, ezért november 30-ai hatállyal a 107. és a 107/A. §-okat megsemmisítette.

Azért, hogy december 1-jétõl a Házszabályon nehogy egy olyan lyuk keletkezzen, aminek következtében a zárószavazásra vonatkozó szabályok nem élnek, Hack Péter képviselõtársammal együtt a zárószavazásra vonatkozó paragrafus kiegészítését javasoljuk egy olyan paragrafussal, amely minden további nélkül lehetõvé teszi 50 országgyûlési képviselõnek azt a jogát, hogy elõzetes normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól. Egyebekben a 107. és a 107/A. §-okat nem érinti a Hack Péter képviselõtársammal együtt benyújtott módosító indítványunk.

A sürgõsséget pedig az indokolja, hogy november 30-ai hatállyal semmisítette meg az Alkotmánybíróság a Házszabálynak ezt a két paragrafusát.

Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy szavazza meg a sürgõsségi indítványt, hogy kiigazíthassuk és a Házszabályt hozzáigazíthassuk az Alkotmánybíróság által kért igényekhez.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap