Páva Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

PÁVA ZOLTÁN (MSZP), a napirendi pont elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az Országgyûlés a területfejlesztésrõl és területrendezésrõl szóló 1996. évi XXI. törvény 6. §-a e) pontja alapján a területfejlesztési támogatások és a decentralizálás elveirõl, a kedvezményezett területek besorolásának feltételrendszerérõl ez év április 18-án 30/1997. számon országgyûlési határozatot fogadott el. E határozat foglalkozik a területfejlesztési támogatások átfogó elveivel, a területfejlesztési célelõirányzatok decentralizálásának elveivel, a területfejlesztési célelõirányzatok felhasználásának elveivel, valamint a kedvezményezett térségek besorolásának feltételrendszerével.

(17.30)

Az országgyûlési határozat kedvezményezett térségként a következõ térségtípusokat határozta meg: társadalmi-gazdasági szempontból elmaradott térségek, tartósan munkanélküliséggel sújtott térségek, az ipari szerkezetátalakítás térségei, valamint a mezõgazdasági vidékfejlesztés térségei.

Az eredeti országgyûlési határozati javaslat mutatószámok alapján határozta meg az ipari szerkezetátalakítás térségeit. Módosító javaslatom szándéka az volt, hogy az olyan közismerten ipari szerkezetátalakítással, krónikus válságproblémákkal küzdõ térségek is a határozat hatálya alá kerüljenek, mint például Salgótarján, illetve Komló és térsége. Megítélésem szerint az eredeti határozatban az ipari foglalkoztatottak arányában meghatározott kétszeres szorzó indokolatlanul magas volt. Az általam javasolt másfélszeres szorzó elfogadásával, amelyet a tisztelt Ház környezetvédelmi bizottsága is támogat, a területfejlesztési támogatások kiírása során még van lehetõség az említett térségek forráslehetõségeinek ez évi megnyitására is.

A munkanélküliségi ráta mérési idõpontjának módosítását 1996. június 20-áról 1996. december 20-ára az indokolta, hogy az országgyûlési határozati javaslat tárgyalásakor a tartós munkanélküliség mérési idõpontját már módosította az Országgyûlés, és ezt indokolt volt következetesen végigvinni.

Tisztelt Képviselõtársaim! A javasolt módosítások jelentõsen nem lazítják a kedvezményezett térségbe kerülés kritériumrendszerét. Az elõzetes számítások szerint a jelenlegi két iparszerkezet-átalakítási térség mellé a komlói térségen kívül a salgótarjáni, az oroszlányi és a bátonyterenyei térség kerülhetne ebbe a kategóriába.

Tisztelt Országgyûlés! Megköszönve képviselõtársaim közremûködését, akik aláírásukkal is támogatták, hogy a tisztelt Ház kivételes és sürgõs eljárásban tárgyalja az anyagot, külön megköszönöm ellenzéki képviselõtársaimnak is a támogatását; egyben kérem önöket, hogy felismerve a probléma súlyosságát és jelentõségét, szavazatukkal támogassák módosító javaslatomat.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap