Fazakas Szabolcs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, a napirendi pont elõadója: Igen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Izrael és Magyarország között a gazdasági kapcsolatok 1989-tõl, a diplomáciai kapcsolatok felvételétõl indultak fejlõdésnek. A kereskedelmi forgalom 1992-ig évrõl évre dinamikusan nõtt. Az ezt követõ idõszakban azonban lelassult a forgalom növekedése. 1996-ban a kétoldalú forgalom értéke mintegy 90 millió dollárt tett ki.

A forgalom stagnálásának egyik fõ oka a fokozódó versenyhátrány. Izrael más országokkal létrehozott szabadkereskedelmi megállapodásai miatt a magyar termékek versenyhátrányba kerültek az izraeli piacon. Izraelnek többek között az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval és Kanadával is van szabadkereskedelmi megállapodása.

A Magyar Köztársaság és Izrael állam közötti szabadkereskedelmi megállapodás létrehozására irányuló elõkészületek már 1993-ban megkezdõdtek. Ezek a tárgyalások 1997 júliusában fejezõdtek be. A megállapodás aláírására két hete - 1997. október 14-én - került sor. Ennek eredményeként Izrael hosszabb távon stabil felvevõpiaca lehet a magyar áruknak.

(17.40)

A megállapodás áttételesen ösztönzõen hat a magyarországi tõkebefektetések növelésére is. Az izraeli cégek 1996 végéig mintegy 370 millió dollárt fektettek be hazánkban. A megállapodás általános szabályrendszere gyakorlatilag azonos Magyarország és az Európai Unió közötti társulási megállapodással.

Az ipari termékek kereskedelmében a megállapodás megfelelõen tükrözi mindkét fél érdekeit. Rögzíti az Izrael és Magyarország közötti ipari szabadkereskedelem 2001-ig történõ fokozatos megvalósítását. Magyar szempontból kiemelendõ, hogy a megállapodás hatálybalépésétõl azonnal a magyar ipari cikkek 97 százaléka vámmentesen kerülhet az izraeli piacra. Ezzel egyidejûleg mi az Európai Unióval szemben vállalt vámlebontást alkalmazzuk.

Hosszas tárgyalások eredményeként alakult ki az agrármegállapodás, amely megfelelõen szolgálja a magyar érdekeket. Izraeli részrõl egy sor fontos termékre sikerült vámcsökkentést elérnünk, beleértve olyan termékeket is, ahol a versenytársak még ilyen elbánást nem kaptak. Magyar részrõl az engedményeket ugyancsak mennyiséghez kötött kedvezményes vámkvóta formájában adtuk meg.

Végezetül szeretném megköszönni a gazdasági bizottság egyhangú támogatását.

Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjék. Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap