Gulyás József Tartalom Elõzõ Következõ

GULYÁS JÓZSEF, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Az ügy elõzményéhez tartozik, hogy tavasszal Tömörkény községben egy Metész-rendezvényen a sajtótudósítások szerint az alkotmányos renddel szembeni erõszakos cselekményre történõ felhíváson túl hangos zsidózás is folyt. Ezt követõen a szentesi rádió riportere megkérdezte a körzet országgyûlési képviselõjét, mi a véleménye arról, hogy a községben ilyen szélsõséges megnyilatkozásokra került sor. Erre a kérdésre adott válaszában Hajdú János képviselõtársunk sajnálkozását fejezte ki, hogy Tömörkény a magyar antiszemita, rasszista szélsõjobboldalnak egy szégyenteljes helyszínévé vált. Ezt követõen jelentette fel jelentette fel képviselõtársunkat Thirring Ákos polgármester úr rágalmazás vétsége miatt. A polgármester úr egyébként a feljelentés alapjául szolgáló mondatot kétféleképpen idézte bírósági beadványaiban.

Bizottságunk a mentelmi ügyet 1997. október 21-i ülésén tárgyalta meg. A bizottság ülésén képviselõtársunk egyértelmûen megfogalmazta: e kijelentéssel nem a települést és nem is annak polgárait minõsítette, hanem mindazt, ami a rendezvényen megtörtént.

A mentelmi bizottság többségi álláspontja szerint rosszhiszemû szövegértelmezés az, amelyik a település vagy annak lakóival szembeni megbélyegzésként értelmezi képviselõtársunk által a riportban elmondottakat.

Tisztelt Országgyûlés! A képviselõtársunk nem tett mást, mint véleményt nyilvánított egy olyan magatartásformáról, ami sérti a jó ízlést és ellentétes a demokratikus közszellemmel. Ilyen véleményt nyilvánítani pedig egy parlamenti képviselõnek nemcsak joga, hanem kötelessége is. (Közbeszólás balról: Így van!)

Bizottságunk mindennek alapján javasolja Hajdú János képviselõtársunk mentelmi jogának megtartását. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap