Farkas Imre Tartalom Elõzõ Következõ

FARKAS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A törvényjavaslat 6. §-ához nyújtottunk be módosító javaslatot, amely az áfatörvény 40. § (5) bekezdését módosítja. Ez egy nagyon vitatott szakasz, amely tavaly került be a törvénybe, és arról szól, hogy "az adólevonásra jogosult adóalany a levonható, elõzetesen felszámított adó erejéig kezesként felel azon adóösszeg megfizetéséért, amelyet az adóalannyal szemben rá hárítottak át". A módosítás, amit a törvény megfogalmazott, a készfizetõ kezes fogalmát viszi be. A mi módosító javaslatunk pedig ettõl eltérõen arra irányult, hogy az "adóalannyal szemben" kifejezés helyett az "adóalany helyett" kifejezést alkalmazzuk. Jóllehet ez fogalmi értelmezésnek tûnik, a gyakorló alkalmazók és különbözõ szaktekintélyek felvetik, hogy a törvénynek ez a része tavaly pontatlanul lett megfogalmazva.

Ezzel kapcsolatban idéznék a Heti Világgazdaság szeptember 16-ai számából néhány mondatot, ahol Vadász Iván a következõképpen fejti ki ennek a résznek az anomáliáit: "Az áfatörvény jelenleg hatályos 40. §- a szerint ugyanis a kezesség nem az állammal vagy az adóhatósággal szemben, hanem az áfát nem fizetõ adózóval, azaz az eladóval szemben keletkezik. A szó szerint értelmezett megfogalmazás így nem hoz létre semmilyen jogviszonyt az adóhatóság és a vevõ, csak az eladó és a vevõ között, vagyis így nem az APEH, hanem az eladó követelhetné az áfa összegét a neki amúgy is teljes vételárral tartozó vevõtõl." Módosító indítványunk ezt az anomáliát igyekszik felszámolni. Ez azonban nem találkozott az elõterjesztõ megértésével, és a gazdasági bizottság kivételével egyik bizottság sem támogatta.

Idõközben egyeztettünk az elõterjesztõvel ebben a kérdésben, és ma úgy látjuk, hogy sikerült elhárítani azt az értelmezési nehézséget, ami miatt nem támogatták a módosító javaslatunkat, és Buzás Sándor képviselõtársammal beadtunk egy olyan kapcsolódó módosító javaslatot, amely bizonyára meg fog felelni az elõterjesztõ szándékának. Azt kérem képviselõtársaimtól és a többi bizottságtól is, hogy támogassák ezt az indítványt.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap