T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Az önök elõtt lévõ T/5000. számú törvényjavaslat a vegyi fegyverek kifejlesztésének, gyártásának, felhalmozásának és használatának tilalmáról, valamint megsemmisítésérõl szól. Az errõl szóló, 1993. január 13-án Párizsban aláírt egyezményt az Országgyûlés 1996. november 1-jén határozatával megerõsítette. Az egyezmény a nemzetközi biztonságot és hazánk euro- atlanti integrációját egyaránt szolgálja. Ez az elsõ olyan nemzetközi megállapodás, amely a tömegpusztító fegyverek egy teljes osztályának kiküszöbölését tûzi ki célul.

Az Országgyûlés határozatát követõen a kormány a megerõsítõ okiratot hatvanötödikként letétbe helyezte az ENSZ fõtitkáránál, ezzel az egyezmény 1997. április 29-én életbe lépett. Ennek megfelelõen a kormány az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium szervezeti keretén belül létrehozta az egyezmény hazai végrehajtásáért felelõs nemzeti hatóságot. Az egyezmény végrehajtása több minisztérium és hatóság hatékony együttmûködését igénylõ feladat. Ennek érdekében az érintettek részvételével megkezdte mûködését nonproliferációs és vegyifegyver-tilalmi tárcaközi bizottság. A kormány eleget tett az egyezményben részes államok részére az életbelépést követõ 30 napon belül felmerülõ nyilatkozattételi kötelezettségnek. Az egyezménynek a magyar jogrendbe történõ beillesztése érdekében szükséges annak törvény általi kihirdetése is. Ezt követõen kezdhetõ el az a jogharmonizációs munka, amely az egyezmény elõírásainak teljes körben jogi érvényt szerez.

Ezúton megköszönöm a honvédelmi bizottság és külügyi bizottság egyhangú támogatását.

Kérem a tisztelt Házat, hogy a vegyi fegyverek kifejlesztésének, gyártásának, felhalmozásának és használatának tilalmáról, valamint megsemmisítésérõl szóló, Párizsban 1993. január 13-án aláírt egyezményt törvénnyel hirdesse ki.

Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap