Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Asszony! Évek óta együtt füstölgünk a nemdohányzók védelmében. Úgy gondolom, el kellene azonban jutnunk odáig, hogy a dohányzással összefüggõ egészségnevelõ tevékenység és a megelõzés ne csak egyetlen naphoz, a mai dohányzásellenes világnaphoz kapcsolódjon. Erre tettünk erõfeszítést akkor, amikor a kormány benyújtotta az ön által is említett, a nemdohányzók védelmérõl szóló törvénytervezetet az Országgyûléshez, amelynek vitáját kiemelten fontosnak tartom, még akkor is, ha egyéb rendkívül nagy horderejû törvényeket is tárgyal egyidejûleg a Ház. E javaslat célja nem titkoltan az, hogy a jó szó és a figyelemfelhívás mellett a tisztelt Ház is járjon elöl egyfajta jó példával... (Hegyi Gyula tapsol.), és az állam is aktívan vegyen részt az emberek mindennapi szokásainak befolyásolásában.

Ugyanakkor, tisztelt képviselõtársaim, azt is látnunk kell, hogy a legjobb törvényeket is hiába fogadjuk el, ha azok társadalmi beágyazottsága csekély marad, ha a kisebb és nagyobb közösségek nem érzik magukénak ezeket a programokat. Ezért arra számítunk, hogy azok a kezdeményezések, amelyek ebben a témakörben az elmúlt idõszakban elindultak, és az egészségfejlesztésre szánt összegekbõl is támogatásban részesültek, a világnaptól függetlenül is mûködnek, és elérhetik a céljukat.

Természetesen az is szükséges, tisztelt képviselõtársaim, hogy e világnap gondolatvilága máskor is eszünkbe jusson, és az is szükséges, hogy rövid távú érdekek miatt ne áldozzuk fel a lakosság egészségét az adott esetben, amikor, mondjuk, az emberi környezetre, az egészségre ártalmas technológiák és a gazdasági tevékenység érvényesítése van napirenden, és ugyanilyen füstölgéssel, illetõleg adott esetben megfelelõ szavazatokkal döntsünk az egészségesebb megoldások mellett, még akkor is, ha ez adott esetben azonnali bevételt nem jelent.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! A mai napon sok olyan akcióval, programmal találkozhatunk, amelyek az ön által mondottak jelentõségére hívják fel a figyelmet. Remélem, hogy ez a két felszólalás is eljut azokhoz, akiket meg kellene gyõznünk, hiszen úgy gondolom, ebben a kérdésben ön és én azonos álláspontot képviselünk.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap