Magyar Bálint Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MAGYAR BÁLINT mûvelõdési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A közoktatásról szóló törvény módosítására a magyar állam és a Szentszék közötti megállapodás miatt kerül sor. A megállapodáshoz csatolt kiegészítõ jegyzõkönyv III. fejezetéhez fûzött kiegészítés alapján ugyanis kiegészítõ támogatás akkor illeti meg az egyházi jogi személyt, amennyiben az általa fenntartott iskola szerepel a megyei fejlesztési tervben. A törvény hatályos rendelkezései alapján azonban a megyei fejlesztési tervbe a nem önkormányzati intézmények felvétele nem kötelezõ. Ezért módosító javaslattal rendezni kellett azokat a szabályokat, amelyek meghatározzák, hogy a megyei fejlesztési tervbe mely esetben kell beépíteni a nem helyi önkormányzatok által fenntartott nevelési- oktatási intézményeket.

A módosító javaslat figyelembe vette azt is, hogy a megállapodás alapján megszûnnek azok a közoktatási megállapodások, amelyeket a magyar állam kötött a különbözõ egyházi jogi személyekkel. A közoktatási megállapodások helyébe abban az esetben, ha az egyházi jogi személy olyan nevelési-oktatási intézményt tart fenn, amelyik a volt egyházi ingatlanok körébe tartozik, egyoldalú nyilatkozat lép, amelyben az egyházi jogi személy vállalja, hogy közremûködik a helyi önkormányzat feladatainak ellátásában. Az egyoldalú nyilatkozat választási lehetõséget nyújt az egyházi jogi személy részére annak eldöntésére, részt kíván-e venni a helyi önkormányzati feladatellátásban, mivel e döntésével ingyenesen kell biztosítania az óvodai nevelést, iskolai nevelést és oktatást. Ha az egyházi jogi személy egyoldalú nyilatkozatot tesz, jogosulttá válik a kiegészítõ hozzájárulásra. Ilyen nyilatkozat hiányában is megkapja a normatív költségvetési hozzájárulást az általános szabályok szerint, és emellett tandíjat, illetve térítési díjat kérhet.

A módosító javaslat világossá teszi azt is, hogy amennyiben a helyi önkormányzat olyan ingatlant ad át egyházi jogi személynek, amely nem tartozik a volt egyházi ingatlanok körébe, az egyházi jogi személy megkeresésére köteles közoktatási megállapodást kötni, és ennek keretei között biztosítani a kiegészítõ hozzájárulás folyósításának fedezetét a központi költségvetés számlájára.

A közoktatásról szóló törvény 1996. szeptember 1-jén hatályban lévõ rendelkezései alapján a fõvárosi, megyei önkormányzatok fejlesztési tervet készítenek, amelyben foglaltak irányt mutatnak a helyi önkormányzati döntések meghozatalához. A fejlesztési terv alapján készített szakvéleményekbõl meg lehet állapítani, hogy az önkormányzatok intézményátalakítási, -megszüntetési döntései összhangban állnak-e a megyei fejlesztési tervben foglaltakkal. A helyi önkormányzat akkor szüntetheti meg a közoktatási intézményét, ha ezáltal nem marad ellátatlan feladat, illetõleg a szolgáltatás igénybevétele az érintettek részére nem jár aránytalan teherrel.

A fejlesztési terv alapján a megyei önkormányzatnak ezekre a kérdésekre kell véleményt adnia. A javaslat abban az esetben, ha a döntés ellentétes a fejlesztési tervre épített szakvéleménnyel, a helyi önkormányzatokról szóló törvényben meghatározottak szerinti minõsített többséget ír elõ, növelve ezáltal a közoktatási intézményrendszer mûködtetésének stabilitását.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap