Avarkeszi Dezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

DR. AVARKESZI DEZSÕ igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Képviselõ Asszony! Teljesen igaza van: valóban, a büntetõeljárás-jogi törvénynek meg kell próbálnia új intézményeket, új megoldásokat bevezetni arra, hogy minél kevesebb esetben legyen erre lehetõség.

Az a törvényjavaslat, amit az alkotmányügyi bizottság már megtárgyalt, és jövõ héten kezdi tárgyalni a Ház is, megpróbál erre új megoldást találni: méghozzá azt, hogy a jelenlegi szabályozástól eltérõen a jövõben az elõzetes letartóztatás elrendelésének akkor is helye lesz, ha az ítéletben kiszabott szabadságvesztés tartamára figyelemmel a vádlott szökésétõl vagy elrejtõzésétõl kell tartani.

Azt azonban hangsúlyozni szeretném, hogy a jelenlegi szabályok szerint is megvan a lehetõség arra, hogyha általában szökéstõl kell tartani, akkor elõzetes letartóztatásba helyezzék a vádlottat, és akkor nem merül fel ilyen probléma.

De egyébként teljesen egyetértek azzal, hogy nem nyugodhat bele sem a jogrend, sem a társadalom, hogy súlyos bûncselekmények elkövetõi kibújjanak a felelõsségre vonás alól. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap