Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Bizottságok, akik a jelentéseket készítették! Szeretném kijelenteni, hogy ami a jegyzõkönyvben, a bizottsági jelentésben szerepel, az megfelel a valóságnak. Én a bizottsági jelentést elfogadtam, az abban foglaltakat korrektnek tartom.

Szeretném azt is hozzátenni, hogy dr. Horváth József MDF-es képviselõ úr kisebbségi véleménye a bizottsági munka tárgyszerûségét lényegében nem érinti. Ez egy szerkesztési kérdés, az õ véleménye számomra elfogadható, nincs benne kardinális különbség.

Szeretném megköszönni a bizottság munkáját. Amikor a tisztelt Ház nem fogadta el a választ, akkor is azt mondtam, érdekeltek vagyunk abban - én magam személyesen pedig különösen érdekelt vagyok abban -, hogy a bizottság többpárti véleményének kialakítása mellett ennek az ügynek járjon a végére. Úgy értékelem, hogy ebben a jelentésben minden Brdemi információ benne van.

Szeretném biztosítani Balsay képviselõ urat arról, hogy a tanulságokat természetesen levontuk, de óvnám attól Balsay képviselõ urat, hogy ebbõl az egyetlenegy ügybõl az összes állami forrás és a területfejlesztés összes forrására és elosztási szisztémájára vonatkozóan vonjon le következtetést.

Óvom azért is, mert akkor, amikor ez a döntés megszületett, még egészen mások voltak a szabályok, nem mûködött az a területfejlesztési intézményrendszer, amelyet a tisztelt Ház elfogadott, és amelynek eredményeként ma ezek a források decentralizáltan, a megyei fejlesztési tanácsok által kerülnek odaítélésre.

Óvom a képviselõ urat azért is, mert az Állami Számvevõszék - s egyetértek azzal, hogy az Állami Számvevõszék megállapításai fontosak a közigazgatás számára - nem olyan régen zárta le a tárcánál egy átfogó vizsgálat keretében általában a tárcához kötõdõ forrásrendszerek vizsgálatát. A Számvevõszék véleménye a képviselõk elõtt van. Mi erre egy intézkedési tervet készítettünk, amelyre az Állami Számvevõszék válasza az volt, hogy ezt az intézkedési tervet jónak és elfogadhatónak tartja.

Úgy gondolom tehát, az elkövetkezendõ idõszakban is helyes lesz arra koncentrálni, hogy megteremtsük az állami források minél nagyobb ellenõrizhetõségét - e tekintetben egyetértek Balsay képviselõ úrral - , itt azonban az a helyzet, hogy ehhez az interpellációhoz kötõdõen már nincs mirõl beszélni, mert azóta megváltozott a területfejlesztési intézmény- és forrásrendszer.

Befejezésül szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat arról, hogy a Magyar Államkincstár jelentése szerint a cég több mint 55 millió forintot visszautalt a kincstári számlára. Ez azt jelenti, hogy a támogatásokat lényegében visszautalta, a kamatok tekintetében van a cégnek hátraléka.

Természetesen azokat a kitételeket is, amelyek a bizottság véleményében úgy fogalmazódnak meg, hogy a miniszter fokozottan felelõs egy ilyen döntésért, elfogadom. Azonban szeretném a tisztelt Házat tájékoztatni arról, hogy a kivételes döntés nem egy egyedi ügyhöz kötõdött, hanem ahhoz a rendszerhez, amelyben adott település és térség viszonyrendszerét az elõzõ rendszerben rosszul határozták meg. Ebben az értelemben akkor, amikor felülbíráltam a bizottság döntését, nemcsak ebben az egy esetben tettem, hanem minden olyan esetben, amikor a beruházásnak térségi aspektusa volt. Ilyen volt például a rétsági beruházás is, amely jelentõs japán tõkével valósult meg, és amit a bizottság e miatt a kitétel miatt nem hagyott jóvá. A rétsági beruházás valószínûleg nem valósult volna meg, ha nem bírálom felül a bizottság döntését. Ezzel együtt is egyetértek azzal, hogy ez nem helyes és nem jó. Azzal is egyetértek, amikor a bizottság azt fogalmazza meg, hogy nem volt indokolt a jelenlétem ennél a beruházásnál. Ezt elfogadom: indokolatlan volt egy ilyen demonstratív jelenlét, még akkor is, ha ennek a következményei akkor még nem voltak ennyire világosan láthatók.

Nem vagyok büszke tehát erre a döntésre. A tanulságokat magam is levontam, és köszönöm a bizottság az irányú munkáját, hogy erre rávilágított.

Kérem, hogy a tisztelt Ház fogadja el a bizottság jelentését. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap