Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon örülök annak, hogy néhány hozzászólás is elhangzott a Házban. Azt hiszem, hogy ezzel világosabban láthatunk most ebben a helyzetben. Néhány szót én is szeretnék mondani az elhangzottakkal kapcsolatban.

Elõször is szóba került az, hogy elegendõ-e egy ilyen nyilatkozat a cigányság bajainak orvoslására. Természetesen mindannyian tudjuk, hogy nem elegendõ. Azt is tudjuk mindannyian, hogy a cigányság ügye és a cigányság bajainak orvoslása nem egyszerûen nyilatkozatokban merül ki, hanem sokkal összetettebb ez a kérdés, ez a probléma - de ez is az egyik eleme. Azt is tudjuk, hogy nincsen üdvözítõ megoldás. Nincsen olyan javaslat, amire azt mondanánk, hogy ez az, ezt kell megvalósítani, és akkor néhány éven belül látványos eredményeket fogunk elérni. Nagyon sok kicsi apró lépés kell ahhoz, hogy elõre tudjunk menni. Az egyik ilyen lépés ez a nyilatkozat, az, hogy világossá tegyük azt, hogy milyen normákat várunk el saját magunktól Bs másoktól ebben az országban, hogyan kell viselkednünk olyan helyzetekben, amelyek bizony akár etnikai jellegû konfliktusok is lehetnek. Ezért tartom ezt fontosnak, és nem állunk elõ azzal az igénnyel, hogy ez lenne talán az egyetlen megoldás ebben a helyzetben.

Másfelõl úgy gondolom, hogy a kormány igyekezett nagyon sok mindent megtenni - hogy csak az oktatás területérõl mondjam -, bizony néhány évvel ezelõtt készült el elõször, úttörõ jellegûként, a cigányoktatási program Magyarországon, ami bizony Európa-szerte is egyedülállónak számít.

Végezetül annyit hadd mondjak: úgy gondolom, hogy a belügyminiszter urat méltatlanul érik ezek a támadások, amelyeket néhány képviselõtársam megfogalmazott, hiszen õ helyesen cselekedett ebben az ügyben, a felemlegetett székesfehérvári ügyben. Egy másik törvénysértést elõzött meg az õ fellépése. Úgy gondolom, hogy egy belügyminiszternek az a feladata és az a dolga, hogy bizony a törvények betartatásán õrködjön, és õ helyesen és jól döntött ebben az ügyben.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap