Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A Békéscsabai Kõrösi Csoma Sándor Fõiskola és a Szarvasi Brunszvik Teréz Óvóképzõ Fõiskola a felsõoktatás fejlesztésének irányelveirõl szóló országgyûlési határozatnak megfelelõen a két intézmény teljes integrációját kezdeményezte. Az integráció során a két fõiskola megszûnik, és helyettük létrejön a Körös Fõiskola.

A felsõoktatásról szóló többször módosított 1993. évi LXXX. törvény 5. §-a értelmében állami felsõoktatási intézményt az Országgyûlés létesíthet és alakíthat át. Az integrációhoz tehát módosítani kell a felsõoktatási törvény államilag elismert felsõoktatási intézményeket felsoroló mellékletét. Alapvetõen ez az oka annak, hogy ez a törvényjavaslat most a tisztelt Ház elõtt fekszik. Szeretném felhívni képviselõtársaim figyelmét, hogy a felsõoktatásban jelen pillanatban zajló integrációs folyamatok a késõbbiekben is elkerülhetetlenné teszik, hogy az ilyen kis lélegzetû, rövid, technikainak tûnõ, ám a valóságban nagyon fontos változásokat rögzítõ törvényjavaslatokat az Országgyûlés elé terjesszük.

Az integráció végrehajtásának elismerése érdekében elõterjesztett törvényjavaslat keretében teszünk javaslatot idõközben történt változások miatt néhány intézmény esetében az elnevezés, illetõleg a székhely módosítására, illetve pontosítására.

(19.20)

A Kecskeméti Tanítóképzõ Fõiskola székhelye nem Budapest, hanem Kecskemét, ennek megfelelõen kell tehát módosítani a székhelymegjelölést a mellékletben.

Három egyházi intézmény kér névváltoztatást, illetõleg névpontosítást. Az Adventista Egyház Lelkészképzõ Intézete, illetõleg az Evangélikus Teológiai Akadémia kéri, hogy a nevében szereplõ "akadémia", illetõleg "intézet" megnevezések, tekintettel arra, hogy ezek a fogalmak a felsõoktatási törvényben, mint felsõoktatási intézménytípus nem szerepelnek, változzanak egyetemre, illetõleg fõiskolára. Ez a módosítás nem tartalmi jellegû, tekintettel arra, hogy a törvény melléklete a szóban forgó intézményeket eddig is a nem állami felsõoktatási intézmények, pontosabban szólva egyetemek, illetõleg fõiskolák között tartotta nyilván, pusztán a név az intézmény megnevezésében vezetné át ennek az intézménytípusnak a törvénnyel összhangban lévõ megnevezését.

Végezetül a Tan Kapuja Buddhista Fõiskola Budapest elnevezés egy sajtóhibával került be a törvénybe, az intézmény kéri, hogy a hivatalos megnevezésnek és a magyar nyelv szabályainak is megfelelõ A Tan Kapuja Buddhista Fõiskolára változzék az intézmény felsõoktatási törvény mellékletében megjelölt neve. Ezeket terjesztettük tehát a tisztelt Ház elé.

Kérem a tisztelt Házat, hogy a javaslatot elfogadni szíveskedjék. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap