Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Országgyûlés! Attól tartok, meg kell fontolnia az Országgyûlésnek azt, hogy nem kell-e elhalasztani ezt a határozathozatalt. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból és az ellenzéki padsorokból: Nem!) Ugyanis a benyújtott megállapodás III. fejezete szerint a kiegészítõ támogatás kiszámításának módját a megállapodás kiegészítõ jegyzõkönyve tartalmazza. A megállapodás IV. fejezete leszögezi, hogy a kiegészítõ jegyzõkönyv, valamint a mellékletek a megállapodás szerves részét képezik, azzal teljes egységet alkotnak. Ugyanakkor az Országgyûléshez benyújtott és a képviselõknek kiosztott határozati javaslat melléklete csak a mellékleteket tartalmazza, a megállapodás szerves részét képezõ kiegészítõ jegyzõkönyvet nem.

Úgy kellene az Országgyûlésnek határozatot hozni, hogy a képviselõknek nem osztották ki a nemzetközi szerzõdés teljes szövegét, amirõl az Országgyûlésnek határoznia kell. Nyilvánvaló, hogy a teljes szöveg a Miniszterelnöki Hivatal egyházügyi titkárságán megvan, ez a hiányosság nyilván pótolható, de amíg ez nem került kiosztásra, addig a határozathozatalra aligha van mód.

Önök megkérdezhetik, miért most mondom ezt. Október 3-án, amikor az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság tárgyalta a megállapodást, akkor Mészáros István László képviselõtársunk, a bizottság alelnöke ezt jelezte a kormány jelen levõ képviselõinek, akik ígéretet tettek arra, hogy ezt a hiányosságot pótolják, és ki fogják osztani ezt a kiegészítõ jegyzõkönyvet. Ez sajnos azóta nem történt meg.

Természetesen az elnök asszony döntse el, hogy módja van-e a Háznak ebben a helyzetben határozatot hozni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap