Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy az SZDSZ képviselõcsoportja külön szavazást kért az ajánlás 47. pontjában szereplõ, a kormány által is támogatott módosító javaslatról.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a támogatott javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 7., 24., 41., 42., 50., 52., 53., 54., 55., 56. pontjában és a kiegészítõ ajánlás 13. és 27. pontjaiban lévõ javaslatok elfogadását.

(21.00)

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a módosító javaslatok elfogadásához a jelen levõ képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat a külön szavazásra kért 47. pont kivételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatokat 208 igen szavazattal, 20 nem szavazattal, 15 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 3. pontjában Kõszeg Ferenc a törvényjavaslat 2. § b) pontjának módosítását javasolja. Lényege: a menekültügyi hatóságok kormánydöntés nélkül is biztosíthassák a védelmet kérõknek a menedékes státust. Az emberi jogi bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 59 igen szavazattal, 175 nem szavazattal, 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 15. pontjában Kõszeg Ferenc a törvényjavaslat 9. § b) pontjának kiegészítését javasolja, amelyben a genfi egyezmény 32. cikk (2) bekezdése szerinti eljárási szabályra utal. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 45 igen szavazattal, 186 nem szavazattal, 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 47. pontjában Lusztig Péter a törvényjavaslat 39. § (2) bekezdésének módosításával azt kezdeményezi, hogy a menekültügyi kérelem elbírálásáról a bíróság egyfokú eljárásban határozzon. A kiegészítõ ajánlás 11. pontjában Kõszeg Ferenc más megfogalmazásban terjeszt elõ hasonló tartalmú javaslatot. A két indítvány tehát alternatív megoldásokat tartalmaz.

Elõször a 47. pontról határozunk, amelyet az elõterjesztõ és a bizottságok is támogatnak. Az SZDSZ-frakció kérésére külön szavaz az Országgyûlés. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 149 igen szavazattal, 78 nem szavazattal, 23 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Kõszeg Ferenc módosító indítványáról határozunk a kiegészítõ ajánlás 11. pontja alapján. (Közbeszólások: Azt már elfogadtuk!) Nem fogadták el, kétharmados szavazás kell, képviselõtársaim, nem volt meg a kétharmad, úgyhogy kérem, vizsgálják felül álláspontjukat. (Dr. Torgyán József: Nem népszavazás ez, gyerekek! Házszabály meg alkotmány!)

Most Kõszeg Ferenc módosító indítványáról határozunk a kiegészítõ ajánlás 11. pontja alapján. Az emberi jogi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 62 igen szavazattal, 177 nem szavazattal, 16 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 74. pontban Lányi Zsolt a törvényjavaslat 61. § (3) bekezdésében az idegenrendészeti törvény 17. § (4) bekezdése felvezetõ szövegének módosítását javasolja azzal, hogy a menekültügyi hatóság mérlegelés nélkül adja meg a bevándorlási engedélyt a volt magyar állampolgároknak vagy azok leszármazottainak. Frakciókérésre szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 44 igen szavazattal, 153 nem szavazattal, 57 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 75. pontban Kõszeg Ferenc a törvényjavaslat 61. §-át új bekezdéssel javasolja kiegészíteni, amelyben a büntetõ törvénykönyv 61. §-ának kiegészítésére tesz javaslatot. Indítványa szerint a kiutasítás végrehajtását fel kell függeszteni, amíg a védelemre okot adó körülmények fennállnak. Az emberi jogi bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 57 igen szavazattal, 180 nem szavazattal, 17 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Kérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Senki sem jelentkezik.) Ilyen jelzés nem érkezik.

A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Soron következik a menekültek helyzetére vonatkozó 1951. év július hó 28. napján elfogadott, az 1989. évi 15. törvényerejû rendelettel kihirdetett egyezményhez fûzött nyilatkozat visszavonásáról szóló országgyûlési határozati javaslat módosító javaslatairól történõ szavazás. Az elõterjesztést H/4558. számon, a bizottságok együttes ajánlásait pedig H/4558/6. és 8. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Emlékeztetem képviselõtársaimat, hogy a zárszó már korábban elhangzott. Az elõterjesztõ a kiegészítõ ajánlásban szereplõ módosító indítványt támogatja, amelynek elfogadása kizárja az ajánlásban szereplõ módosító javaslatot.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a támogatott módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatot 232 igen szavazattal, 22 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta.

Soron következik a személyi javaslatok megtárgyalása. Az Országgyûlés alelnöke a Házszabály 19. § (2) bekezdése g) pontjának megfelelõen személyi javaslatot terjesztett elõ. A H/5252. számú javaslatában a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását elõkészítõ bizottság korábban megüresedett tagsági helyére dr. Kelemen Andrást, a H/5253. számú indítványában pedig az emberi jogi bizottságba dr. Kelemen András helyére dr. Semjén Zsoltot jelöli.

A két indítványról együttesen határoz az Országgyûlés. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a személyi javaslatokkal. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 224 igen szavazattal, 13 nem szavazattal, 2 tartózkodással a személyi javaslatokat elfogadta. Engedjék meg, hogy az Országgyûlés és a magam nevében a megválasztott bizottsági tagoknak eredményes munkát kívánjak. (Taps. - Közbeszólások: Éljen! - A képviselõk többsége távozik az ülésterembõl.)

Köszönöm figyelmüket. Most két perc szünet következik. (Rövid szünet.)

(21.10)

(Az elnöki széket dr. Kávássy Sándor, az Országgyûlés alelnöke

foglalja el.)

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a devizáról szóló 1995. évi XCV. törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslat részletes vitája. Az elõterjesztést T/5052. számon, a bizottságok együttes ajánlását T/5052/13. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megkérdezem a hatáskörrel rendelkezõ bizottságokat, kívánják-e ajánlásukat szóban is kiegészíteni. (Senki sem jelentkezik.)

Tisztelt Országgyûlés! Kezdeményezem a részletes vitában a módosító javaslatok tárgyalásának összevonását. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a javasolt vitaszerkezetet. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége indítványomat elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Megnyitom tehát a részletes vitát az ajánlás 1-13. pontjai alapján. Megkérdezem, hogy kíván-e valaki szólni a vita e szakaszában. (Jelzésre:) Hankó Faragó Miklós képviselõ urat illeti a szó.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap