Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Megkérem Kovács Árpád urat, az Állami Számvevõszék elnökét, hogy írja alá az eskü szövegét. (Megtörténik.)

Tisztelt Országgyûlés! Folytatjuk a munkánkat. Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy a ma reggeli bizottsági elnöki értekezlet javaslata alapján ajánlás készítésére, illetõleg tárgysorozatba- vételrõl való döntésre kijelöltem a bizottságokat. Errõl az érintett bizottságok közvetlenül kaptak értesítést, a többi képviselõtársam a szokásos helyen tájékozódhat.

Tisztelt Országgyûlés! A tegnapi napon frakció kezdeményezésére - további módosító javaslatok házszabályszerû benyújtása érdekében - a vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól, a személy-, vagyonvédelmi és magánnyomozói szakmai kamaráról szóló T/4603. számú törvényjavaslat általános vitáját nem zártuk le. Most az általános vitát lezárom.

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 281 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta. Kérem képviselõtársaimat, akinek nem mûködik a gépe, jelezze! (Többen jelentkeznek.)

(17.20)

Kérem Kis Zoltán, Avarkeszi Dezsõ, Hajdú János, Boros László, Tardos Márton gépét bekapcsolni!

Tisztelt Országgyûlés! Múlt heti ülésünkön és tegnapi ülésnapunkon több elõterjesztés általános vitáját lezártuk, de részletes vitára bocsátásukra nem került sor.

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a külföldre utazásról szóló T/4860. számú törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 275 igen szavazattal, 15 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta. (Folyamatos zaj.)

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy az 1997. november 3- ára Budapestre bejelentett és a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény 8. §-ának (1) és 9. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint betiltott rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseket vizsgáló bizottság felállításáról szóló H/5180. számú országgyûlési határozati javaslatot is bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 284 igen szavazattal, 3 ellenszavazattal és 4 tartózkodással az országgyûlési határozati javaslatot részletes vitára bocsátotta.

Tisztelt Országgyûlés! Az emberi jogi bizottság sürgõs tárgyalást kérve H/5262. számon benyújtotta az egyházi személyek egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettsége teljesítéséhez szükséges elõirányzat módosításáról szóló országgyûlési határozati javaslatot. A sürgõsséget a bizottság - úgy tudom - nem kívánja indokolni.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e az országgyûlési határozati javaslat sürgõs tárgyalásbavételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 293 igen szavazattal, 1 ellenszavazat mellett, tartózkodás nélkül az országgyûlési határozati javaslat sürgõs tárgyalását elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve H/5270. számon benyújtotta a fegyveres erõk részletes bontású létszámáról szóló országgyûlési határozati javaslatot.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e ezzel a javaslattal. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 254 igen, 4 ellenszavazat és 45 tartózkodás mellett az országgyûlési határozati javaslat sürgõs tárgyalását elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály 140. §-a alapján a házbizottság Házszabálytól való eltérésre tett javaslatokat, amelyeket H/5180/3. és T/5236/2. számon kaptak kézhez képviselõtársaim.

A H/5180/3. számú elõterjesztés azt kezdeményezi, hogy az Országgyûlés úgy térjen el a Házszabálytól, hogy az 1997. november 3- ára Budapestre bejelentett és a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény 8. §-ának (1) és 9. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint betiltott rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseket vizsgáló bizottság felállításáról szóló országgyûlési határozati javaslathoz Brkezett módosító javaslatok határozathozatalára és zárószavazására az 1997. december 15-ei ülésnapunkon sor kerülhessen.

A képviselõcsoportok nem jeleztek felszólalási szándékot, ezért most a határozathozatalra kerül sor. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a Házszabály 140. §-ának (1) bekezdése értelmében a Házszabálytól való eltérés elfogadásához a jelen levõ képviselõk négyötödének igen szavazatára van szükség. (Folyamatos zaj.)

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, eltér-e a Házszabálytól annak érdekében, hogy a H/5180. számú elõterjesztéshez érkezett (Az elnök az asztalon kopogva kéri a képviselõk figyelmét.) módosító javaslatokról történõ határozathozatalra és zárószavazásra az 1997. december 15-ei ülésnapunkon sor kerülhessen. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 287 igen szavazattal, 4 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett a Házszabálytól való eltérést elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most a T/5236. számú elõterjesztéssel kapcsolatos házbizottsági javaslat tárgyalása és határozathozatala következik. A házbizottság ebben azt kezdeményezi, hogy a Magyar Köztársaság 1997. évi költségvetésérõl szóló törvény módosítását, valamint a helyi önkormányzatok címzett támogatással folyamatban levõ egyes egészségügyi beruházásainak rendezése érdekében szükséges egyéb törvénymódosításokat kezdeményezõ törvényjavaslat tárgyalása során úgy térjen el a Házszabálytól, hogy az elõterjesztés zárószavazására az 1997. december 15-ei ülésnapunkon sor kerülhessen.

Mivel a képviselõcsoportok nem jelezték hozzászólási szándékukat, határozathozatal következik. Itt is a jelen levõ képviselõtársaim négyötödének igen szavazata szükséges.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, eltér-e a Házszabálytól annak érdekében, hogy a T/5236. számú elõterjesztés zárószavazására az 1997. december 15-ei ülésnapunkon sor kerülhessen. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 306 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodással a Házszabálytól való eltérést elfogadta.

(17.30)

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály 26. § (3) bekezdésében biztosított jogkörömben, a H/5267/1. számon benyújtott határozati javaslat Házszabálytól való eltérésére teszek javaslatot.

Ebben azt kezdeményezik, hogy az országos népszavazás kezdeményezésének elutasításáról szóló, H/5267. számú elõterjesztés zárószavazására 1997. december 15-ei ülésnapunkon sor kerülhessen.

A képviselõcsoportok nem jelezték hozzászólási szándékukat. Határozathozatal következik. A jelen lévõ képviselõtársaim négyötödének igen szavazata szükséges a Házszabálytól való eltérésre.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, eltér-e a Házszabálytól annak érdekében, hogy az országos népszavazás kezdeményezésének elutasításáról szóló, H/5267. számú elõterjesztés zárószavazására 1997. december 15-ei ülésnapunkon sor kerülhessen. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 232 igen szavazattal, 57 ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett a Házszabálytól való eltérést nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A gazdasági bizottság dr. Torgyán József képviselõtársunk, Független Kisgazdapárt, a Központi Statisztikai Hivatal elnökének beszámoltatása tárgyában benyújtott, H/4562. számú önálló indítványának tárgysorozatba-vételét elutasította.

A Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja kérte, hogy a tárgysorozatba-vétel tárgyában az Országgyûlés határozzon. Ötperces idõtartamban megadom a szót Torgyán József képviselõ úrnak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap