Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a támogatott javaslatok elfogadása kizárja az 1., 4., 11., 13., 16., 22., 40., 50., 56., 57., 59., 63., 66., 68., 69., 81., 83., 96., 97., 98., 101., 105., 118., 119., 143., 145., 146., 160., 172., 174., 175., 176., 177. pontjában és a kiegészítõ ajánlás 5., 20., 22., 26., 27., 31., 42., 44., 47., 54., 55., 60., 70., 72., 79. pontjában lévõ javaslatok elfogadását.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat a külön szavazásra kért indítványok kivételével? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatokat 269 igen, 2 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyekrõl a Házszabály értelmében még szavazni lehet. Ezek száma, tisztelt Országgyûlés, meglehetõsen sok.

Az ajánlás 3. pontjában Szabad György a törvényjavaslat 1. §-ának módosítását javasolja, amely szerint a törvény célja, hogy meghatározza a közhasznú szervezetek mûködésének és gazdálkodásának a közhasznú jogállás szempontjából mértékadó követelményeit. A szociális bizottság kivételével minden bizottság támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Az eredményjelzõ táblán a szavazási eredmény: 76 igen, 191 nem, 22 tartózkodás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 76 igen, 190 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 8., és 9. pontjaiban szereplõ módosító indítványok a törvényjavaslat 2. § (1) bekezdése a) pontjának kiegészítését javasolják azzal, hogy a sportolás céljából munkaviszony keretében sportolót foglalkoztató szervezet nem minõsíthetõ közhasznú szervezetté. Elõször a 9. pontot teszem fel szavazásra Csizmár Gábor és Molnár Péter indítványa alapján, amelyet a gazdasági, a költségvetési és a kulturális bizottság támogat, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 67 igen szavazattal, 202 ellenszavazat és 26 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Most Bakonyi Tibor és Páva Zoltán indítványáról határozunk. A tartalmi összefüggésekre figyelemmel együtt szavazunk az ajánlás 45. pontjáról, amelyet egyetlenegy bizottság sem támogat. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 21 igen, 249 ellenszavazattal és 25 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 7. pontjában Csizmár Gábor a törvényjavaslat 5. § (1) bekezdés a) pontjának szövegében javasol módosítást. Indítványa szerint a létesítõ okiratnak azt is tartalmaznia kell, hogy a szervezet tagjain kívül más milyen módon részesülhet a szolgáltatásokból.

(18.30)

Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 87 igen, 200 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 21. pontjában Csizmár Gábor és Molnár Péter a törvényjavaslat 5. § (1) bekezdés b) pontjának módosításával azt javasolják, hogy a létesítõ okiratban az szerepeljen, hogy a szervezet vállalkozási tevékenységet csak közhasznú céljait nem veszélyeztetve végezhet. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 113 igen, 174 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 12., valamint az ajánlás 26. pontjai alternatív tartalmú módosítást javasolnak a törvényjavaslat 5. § (1) bekezdése d) pontjának szövegében. A 26. pontban Molnár Péter és Rózsa Edit azt javasolják, hogy a szervezet ne támogathasson pártokat. A bizottságok támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 131 igen, 144 ellenszavazat és 23 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 12. pontjában Csizmár Gábor azt javasolja, hogy a szervezet pártoknak ne nyújthasson anyagi támogatást. Az elõterjesztõ, a kulturális és az oktatási bizottság támogatja, a többi nem. Az SZDSZ-frakció kérésére szavazunk. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 258 igen, 41 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 33., valamint a kiegészítõ ajánlás 13., 14., 15. és 16. pontjai a törvényjavaslat 6. §-ában javasolnak módosításokat. E rendelkezés a kiemelkedõen közhasznú szervezet fogalmát határozza meg. Elõször a kiegészítõ ajánlás 13. pontjáról határozunk az alkotmányügyi bizottság javaslata szerint. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a kiegészítõ ajánlás 14. pontját. Az elõterjesztõ támogatja, az SZDSZ-frakció kérésére külön szavaz az Országgyûlés. Elfogadja-e a tisztelt Országgyûlés a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 179 igen, 92 ellenszavazat és 32 tartózkodás mellett elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 15. pontjában Csizmár Gábor javaslata szerepel, amelyet az alkotmányügyi bizottság kivételével minden bizottság támogat. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása magában foglalja a kiegészítõ ajánlás 16. pontjában lévõ javaslatot. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 47 igen, 227 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 16. pontját teszem fel szavazásra Csizmár Gábor és Molnár Péter javaslata szerint. Az emberi jogi, a gazdasági, a kulturális és az önkormányzati bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 100 igen, 178 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most az ajánlás 33. pontjáról határozunk, tisztelt Országgyûlés, mégpedig Molnár Péter és Rózsa Edit indítványa szerint. Az önkormányzati, a kulturális, a gazdasági, a foglalkoztatási és az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi nem. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 94 igen, 180 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 34. pontjában a költségvetési bizottság a törvényjavaslat 7. § (1) bekezdése felvezetõ szövegének és a) pontja 1. alpontjának módosítását javasolja. Eszerint közhasznú szervezetet létesítõ okiratában meghatározott közhasznú tevékenysége után tárgyi adómentesség illeti meg. A bizottságok támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 96 igen, 199 ellenszavazat és 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 18. pontjában Molnár Péter és Csizmár Gábor a törvényjavaslat 7. § (1) bekezdése a) pontjának módosítását javasolják. Ebben felsorolják, hogy milyen mentességek illetik meg a közhasznú szervezetet, ha annak nincs társasági adófizetési kötelezettsége. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja az ajánlás 36. pontjában lévõ javaslat elfogadását. A kulturális és az oktatási bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 142 igen szavazattal, 159 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Csizmár Gábor és képviselõtársai indítványáról határozunk az ajánlás 36. pontja alapján. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés! Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 117 igen szavazattal, 159 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 37. pontban Molnár Péter és Rózsa Edit a törvényjavaslat 7. § (1) bekezdése a) pontját új alpontokkal javasolják kiegészíteni, melyben további mentességeket javasolnak a közhasznú szervezetek számára. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 81 igen, 227 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 38. pontban Molnár Péter és Rózsa Edit a törvényjavaslat 7. § (1) bekezdése c) pontjának módosítását javasolják, amely szerint a közhasznú szervezet támogatóját és adományozóját a támogatás és adomány után társasági, valamint személyi jövedelemadó kedvezmény illeti meg. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 78 igen, 225 ellenszavazattal és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(18.40)

Az ajánlás 42. pontjában Csizmár Gábor és Molnár Péter a törvényjavaslat 7. §-át új bekezdéssel javasolják kiegészíteni. Ebben a támogatással és az adománnyal azonos adójogi elbánást javasolnak a szervezet részére fizetett tagdíj esetében. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 76 igen, 209 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett nem támogatja.

Az ajánlás 43. pontjában Molnár Péter és Rózsa Edit a törvényjavaslat 7. §-át új bekezdéssel javasolják kiegészíteni, amely szerint a kiemelkedõen közhasznú szervezetet kiemelkedõ kedvezmények illetik meg. A kulturális bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 88 igen, 211 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 44., 139. és 141. pontjaiban a költségvetési bizottság a normaszöveg különbözõ részein a cél szerinti tevékenység helyett a közhasznú tevékenység szófordulatot alkalmazza. A bizottságok támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 96 igen, 203 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 51. pontjában Csizmár Gábor és képviselõtársai a törvényjavaslat 7. § (4) bekezdésének elhagyását javasolják. Az alaprendelkezés szerint az adókötelezettséget érintõ kedvezményeket és mentességeket a nyilvántartásba vételt követõ naptári év elsõ napjától lehet igénybe venni. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 208 igen, 99 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 60. pontjában Csizmár Gábor a törvényjavaslat 8. § (2) bekezdése a) és b) pontjának kiegészítését javasolja azzal, hogy a létesítõ okirat vagy a szervezet belsõ szabályzata rendelkezik a vezetõ szerv támogatásokkal kapcsolatos döntésének elemeit tartalmazó nyilvántartásról. Az oktatási és az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 66 igen szavazattal, 240 ellenszavazattal és 4 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Az ajánlás 70. és a kiegészítõ ajánlás 30. pontjai a törvényjavaslat 9. §-át új bekezdésekkel javasolják kiegészíteni, amelyekben a közhasznú szervezet vezetõ tisztségviselõire vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat terjesztenek elõ. Elõször az ajánlás 70. pontjáról határozunk Balsay István indítványa szerint, amelyet a költségvetési bizottság támogat, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 79 igen, 226 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Molnár Péter javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 30. pontja alapján. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 82 igen, 228 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 32. pontjában Molnár Péter a törvényjavaslat 11. §-át új bekezdésekkel javasolja kiegészíteni. Ebben a felügyelõ szerv kijelölésére és tagjainak megbízatására terjeszt elõ indítványt. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 93 igen, 213 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 78. és a kiegészítõ ajánlás 33. pontjaiban szereplõ indítványok alternatív szövegezésû rendelkezéssel kívánják kiegészíteni a törvényjavaslat 11. §-át.

A kiegészítõ ajánlás 33. pontjában Molnár Péter azt javasolja, hogy kiemelkedõen közhasznú szervezetnél kötelezõ legyen a vezetõ szervtõl elkülönült felügyelõ szerv létrehozása. Az oktatási bizottság kivételével valamennyi bizottság és az elõterjesztõ is támogatja. Az MSZP kérésére külön szavaz az Országgyûlés. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 131 igen, 170 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most az ajánlás 78. pontját teszem fel szavazásra Molnár Péter és Rózsa Edit indítványa szerint. Javaslatuk: kiemelkedõen közhasznú szervezetnél elkülönült felügyelõ szerv létrehozása kötelezõ. A gazdasági, a költségvetési és a kulturális bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 121 igen, 175 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 34. pontjában Molnár Péter a törvényjavaslat 12. §-át új bekezdéssel javasolja kiegészíteni. Ebben a felügyelõ szerv tagjainak egyetemleges felelõsségét írja elõ ellenõrzési vagy intézkedési kötelezettségük megszegésével okozott kárért. A kulturális bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 136 igen, 165 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 84. pontjában Sándorffy Ottó a törvényjavaslat 13. §- ának kiegészítésével azt javasolja, hogy a közhasznú szervezet nevében nem lehet adományt gyûjteni, ha az a kegyeleti jogok megsértésével jár. Frakciókérésre szavazunk. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 132 igen, 166 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 85. pontjában Szabad György a törvényjavaslat 13. §-ának kiegészítésével azt kezdeményezi, hogy az adományozás önkéntességét biztosítani kell. A költségvetési bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 90 igen, 216 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 87. pontjában Szabad György a törvényjavaslat 15. §-ának kiegészítését javasolja. Ebben a tárgyi adományok nyilvántartásba vételének szabályát egészíti ki. A költségvetési bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 86 igen, 228 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(18.50)

Az ajánlás 90. pontjában Molnár Péter és Rózsa Edit a törvényjavaslatot új paragrafussal kívánják kiegészíteni, amely szerint a közhasznú szervezet írásban tartós adományozási szerzõdést köthet. A kiegészítõ ajánlás 38. pontjában Molnár Péter és Csizmár Gábor hasonló tartalmú rendelkezéssel a törvényjavaslat 16. §-át javasolják kiegészíteni. A két javaslat alternatív tartalmú.

Elõször az ajánlás 90. pontját teszem fel szavazásra, amelyet a kulturális bizottság támogat, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 199 igen szavazattal, 191 ellenszavazattal és 7 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.

(Az elnöki széket dr. Kóródi Mária, az Országgyûlés alelnöke

foglalja el.)

(Szórványos taps a kormánypárti padsorokban. - Puch László: Az új elnöknek szól!)

Köszönöm szépen.

Tisztelt Országgyûlés! Most a kiegészítõ ajánlás 38. pontjáról szavaz az Országgyûlés. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Kérdezem, hogy a tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 94 igen szavazattal, 204 nem szavazattal, 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 36., valamint az ajánlás 91. és 92. pontjaiban szereplõ indítványok a törvényjavaslat 16. § (1) bekezdésének módosítását javasolják. A rendelkezés a közhasznú szervezet gazdálkodása során elért eredmény felosztásának tiltását és felhasználásának szabályát tartalmazza. Az indítványok alternatív tartalmúak.

Elõször a kiegészítõ ajánlás 36. pontjáról határozunk Molnár Péter indítványa szerint. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 132 igen szavazattal, 170 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most az ajánlás 92. pontjáról határozunk, Molnár Péter és Rózsa Edit javaslata szerint. A bizottságok támogatják. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 90 igen szavazattal, 211 nem szavazattal, 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most az ajánlás 91. pontját teszem fel szavazásra, amelyben a költségvetési bizottság indítványa szerepel. A bizottságok támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 75 igen szavazattal, 225 nem szavazattal, 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 93. és 94. pontjaiban szereplõ indítványok alternatív tartalmú módosításokat javasolnak a törvényjavaslat 16. § (2) bekezdésében. A rendelkezés a közhasznú szervezet részére az államháztartás alrendszereitõl kapott támogatás szabályait tartalmazza.

Elõször a 93. pontot teszem fel szavazásra, Balsay István javaslata szerint. A költségvetési és az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 138 igen szavazattal, 169 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el. (Folyamatos zaj.)

Most Molnár Péter és Csizmár Gábor javaslatáról határozunk a 94. pont alapján. A gazdasági, a kulturális és az oktatási bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 123 igen szavazattal, 179 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 39. pontjában Fritz Péter a törvényjavaslat 16. § (3) bekezdésének kiegészítését javasolja azzal, hogy az igénybe vehetõ támogatási lehetõségeket, azok mértékét és feltételeit a Közhasznúsági Értesítõben is meg kell jelentetni. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 112 igen szavazattal, 183 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 100. pontjában Brúszel László a törvényjavaslat 18. § (2) bekezdése b) pontjának kiegészítését javasolja, amelyben a közhasznú szervezetnek juttatott támogatás hitel fedezetére történõ felhasználásának lehetõségét terjeszti elõ. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 83 igen szavazattal, 214 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 102. pontban a költségvetési bizottság a törvényjavaslat 20. § (2) bekezdésének kiegészítésével azt javasolja, hogy meghatározott bevételeket közhasznú és vállalkozási tevékenységbõl származó bevételekre kell bontani. A bizottságok támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 125 igen szavazattal, 162 nem szavazattal, 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 107. pontban Molnár Péter és Rózsa Edit a törvényjavaslat 21. § (3) bekezdését új ponttal javasolják kiegészíteni. Ebben a közhasznúsági jelentés kötelezõ tartalmi elemeinek körét bõvítik. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 85 igen szavazattal, 187 nem szavazattal, 31 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 108., 109., valamint a kiegészítõ ajánlás 49. és 50. pontjai a törvényjavaslat 21. § (3) bekezdés e) pontjának módosítására benyújtott alternatív tartalmú javaslatokat tartalmazzák. A rendelkezés a közhasznúsági jelentés kötelezõ elemeként szerepelteti a szervezet egyes költségeinek kimutatását.

Elõször az ajánlás 108. pontjáról határozunk, Szabad György indítványa szerint.

(19.00)

Ebben azt javasolja, hogy a jelentésnek a szervezet részletes mûködési költségeit kell tartalmaznia. A költségvetési, az oktatási, valamint az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 91 igen szavazattal, 198 nem szavazattal, 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a 109. pontot teszem fel szavazásra, Molnár Péter és Rózsa Edit javaslata alapján. Lényege: a jelentés a felelõs személy részére nyújtott személyi juttatások értékét, illetõleg összegét tartalmazza. A gazdasági és az önkormányzati bizottság kivételével minden bizottság támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 122 igen szavazattal, 166 ellenszavazattal, 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 49. pontjában Molnár Péter a jelentés kötelezõ elemeként a mûködési költségek és a felelõs személy részére nyújtott személyi juttatások értékét javasolja szerepeltetni. A kulturális és a szociális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 102 igen szavazattal, 164 nem szavazattal, 32 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 50. pontjában Fritz Péter azt javasolja, hogy a jelentésnek a szervezet alaptevékenységével és céljaival kapcsolatos költségeit kell tartalmaznia. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 69 igen szavazattal, 221 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 111. pontban Molnár Péter és Rózsa Edit a törvényjavaslat 21. § (3) bekezdését új ponttal javasolják kiegészíteni. Ebben a közhasznúsági jelentés kötelezõ elemének javasolják a tartós adományozásra vonatkozó szerzõdés és szerzõdésmódosítás tényét. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása magában foglalja a kiegészítõ ajánlás 51. pontját. A költségvetési és a kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 110 igen szavazattal, 185 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a kiegészítõ ajánlás 51. pontját teszem fel szavazásra, Csizmár Gábor és Molnár Péter javaslata alapján. A szociális bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 112 igen szavazattal, 180 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 112. és 113., valamint a kiegészítõ ajánlás 52. pontjaiban szereplõ indítványok alternatív tartalmú rendelkezésekkel kívánják kiegészíteni a törvényjavaslat 21. §-át. A javaslatok a közhasznúsági jelentés benyújtására vonatkozó részletes szabályokat tartalmazzák.

Elõször a 112. pontról és a hozzá kapcsolódó 200. pontról határozunk Molnár Péter és Rózsa Edit javaslata szerint. Az indítványokat az alkotmányügyi és a gazdasági bizottság kivételével minden bizottság támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 136 igen szavazattal, 156 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a 113. pontról szavaz az Országgyûlés, Molnár Péter és Rózsa Edit javaslata szerint. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 124 igen szavazattal, 169 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 52. pontját teszem fel szavazásra, a tartalmi összefüggésekre figyelemmel a kiegészítõ ajánlás 97. pontja alapján, Molnár Péter javaslata szerint. A javaslatokat a kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 126 igen szavazattal, 169 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 53. pontjában Fritz Péter a törvényjavaslat 21. § (4) bekezdésének kiegészítését javasolja azzal, hogy a közhasznúsági jelentés egy példányát a területileg illetékes cégbíróságnak is meg kell küldeni. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 32 igen szavazattal, 242 nem szavazattal, 26 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 116. pontban Csizmár Gábor és képviselõtársai a törvényjavaslat 21. § (4) bekezdésének kiegészítésével azt kezdeményezik, hogy a jelentést a Közhasznú Szervezetek Köztestületének is meg kell küldeni. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 159 igen szavazattal, 111 nem szavazattal, 26 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 120. pontjában Molnár Péter és Rózsa Edit a törvényjavaslat 22. § (1) bekezdésének módosítását javasolják, azzal, hogy a nyilvántartásba vétel, az átsorolás, valamint a jogállás törlése iránti kérelmet a szervezet székhelye szerinti illetékes bíróságnál kell benyújtani. A bizottságok támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 151 igen szavazattal, 144 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(19.10)

A 124. pontban Bakonyi Tibor és Páva Zoltán a törvényjavaslat 22. § (3) bekezdésének módosítását javasolják. Eszerint a nyilvántartásba vételrõl, átsorolásról és törlésrõl szóló bírósági határozatot a törvényességi felügyeletet gyakorló szervnek is meg kell küldeni. A gazdasági és a kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 70 igen szavazattal, 222 nem szavazattal, 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 125. pontban Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 22. § (3) bekezdésének kiegészítésével azt javasolja, hogy elutasító bírósági határozattal szemben a közhasznúságot megpályázó szervezet kifogással élhessen. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 215 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 64. pontjában Csizmár Gábor a törvényjavaslat 23. §-ának módosítását javasolja. Eszerint az ügyész bíróságnál indítványozhatja a közhasznú jogállás törlését bizonyos feltételek fennállása esetén. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása magában foglalja a 127. pontban lévõ javaslat elfogadását, és kizárja a 128. pontot. A bizottságok támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 255 igen szavazattal, 42 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett elfogadta.

A 129. pontban Molnár Péter és Rózsa Edit a törvényjavaslat 23. §- ának kiegészítésével újabb feltételt terjesztenek elõ arra az esetre, amikor a közhasznú jogállás törlését lehet kérelmezni. A bizottságok támogatják. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 126 igen szavazattal, 156 nem szavazattal, 12 tartózkodás mellett elvetette.

A 130. pontban Csizmár Gábor a törvényjavaslat 23. §-ának kiegészítését javasolja. Ebben a közhasznú jogállás kötelezõ törlésére irányadó feltételt terjeszt elõ. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 17 igen szavazattal, 254 nem szavazattal, 33 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 132. pontban Molnár Péter és Rózsa Edit a törvényjavaslat 24. § (1) bekezdésének kiegészítését javasolják azzal, hogy a nyilvántartásba vételkor a szervezet alap-nyilvántartási adatai között a közhasznúság jogcímére vonatkozó adatok is szerepeljenek. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 109 igen szavazattal, 182 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 133. pontban Molnár Péter és Rózsa Edit a törvényjavaslat 24. § (2) bekezdésének kiegészítésével a közhasznú szervezetek nyilvántartási adatainak és azok változásainak nyilvánosságrahozatali szabályait írják elõ. Az emberi jogi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 128 igen szavazattal, 166 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 134., 135., valamint a kiegészítõ ajánlás 66. pontjaiban szereplõ indítványok alternatív tartalmú javaslatokat tartalmaznak a törvényjavaslat új rendelkezésekkel történõ kiegészítésére. Az indítványok a közszolgáltatás kihelyezésére, valamint az önkormányzatok a közhasznú szervezetek által elérhetõ forrásaik nyilvánosságra hozataláról rendelkeznek.

Elõször a 134. pontról határozunk Szabad György javaslata alapján. Az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen szavazattal, 218 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a 135. pontot teszem fel szavazásra Molnár Péter és Rózsa Edit indítványa szerint. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 107 igen szavazattal, 187 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 66. pontjáról határozunk Molnár Péter indítványa szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 119 igen szavazattal, 181 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 68. pontjában szereplõ indítványban Csizmár Gábor a törvényjavaslatot új fejezettel, a közhasznú szervezetek köztestületére vonatkozó részletes szabályokkal kívánja kiegészíteni. E javaslatban hozza létre a közhasznú szervezetek biztonsági alapját is. Az oktatási bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 150 igen szavazattal, 123 nem szavazattal, 37 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 138. pontjában Molnár Péter és Rózsa Edit a törvényjavaslat 26. §-át az adomány fogalmának meghatározásával kívánják kiegészíteni. Az oktatási bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 107 igen szavazattal, 193 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(19.20)

A 148. pontban Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 26. § c) pont 1. alpontjának kiegészítését javasolja a "testi és lelki" szófordulattal. Frakciókérésre szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 72 igen szavazattal, 220 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 149. és a kiegészítõ ajánlás 73. pontjai alternatív tartalmú kiegészítést javasolnak a törvényjavaslat 26. § c) pontja 1. alpontjának szövegében. Az indítványok a közhasznú tevékenység fogalmának kiegészítését javasolják.

Elõször a 149. pontban Molnár Péter és Rózsa Edit javaslatáról határoz az Országgyûlés. A kulturális és a szociális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 137 igen szavazattal, 165 ellenszavazattal, 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a kiegészítõ ajánlás 73. pontját teszem fel szavazásra Csizmár Gábor indítványa alapján. Az oktatási és a szociális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 253 igen szavazattal, 44 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 74. pontjában Csizmár Gábor a törvényjavaslat 26. § c) pontja 2. alpontjának kiegészítésével azt javasolja, hogy a családsegítés, az idõskorúak gondozása is közhasznú tevékenység legyen. A kulturális, az oktatási és a szociális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 251 igen szavazattal, 45 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett elfogadta. (Szórványos taps.)

A 151. és a 152. pontokban Gyõriványi Sándor, valamint Molnár Péter és Rózsa Edit a 26. § c) pontja 8. alpontjának alternatív szövegû kiegészítését kezdeményezi. Ezekben az állatvédelmet is a közhasznú tevékenységek körébe sorolják.

Elõször a 151. pontról határozunk Gyõriványi Sándor indítványa szerint. A környezetvédelmi és a kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 65 igen szavazattal, 214 nem szavazattal, 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Molnár Péter és Rózsa Edit javaslatát teszem fel szavazásra a 152. pont szerint. A környezetvédelmi és a kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 256 igen szavazattal, 43 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 78. és 82. pontjaiban szereplõ alternatív tartalmú indítványok azt javasolják, hogy a társadalmi esélyegyenlõségek elõsegítése is közhasznú tevékenység legyen. A 78. pontban Csizmár Gábor ezt a módosítást a törvényjavaslat 26. § c) pontja 11. alpontjának módosításával javasolja, a 82. pontban pedig a kulturális bizottság új alponttal kívánja ezt szerepeltetni.

Elõször a 78. pontról határozunk, amely magában foglalja az ajánlás 153. pontjában szereplõ indítványt. Az oktatási és a szociális bizottság támogatja, a többi bizottság nem. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 258 igen szavazattal, 42 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett elfogadta.

A 156. pontban Csizmár Gábor és Molnár Péter a közhasznú tevékenység körébe javasolják a Magyarországon védelmet kérõk segítését. Az emberi jogi, a kulturális, az oktatási és a szociális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 134 igen szavazattal, 150 nem szavazattal, 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 157. pontban Molnár Péter és Rózsa Edit a személyiségi jogok védelmét is közhasznú tevékenységként javasolják szerepeltetni. A kiegészítõ ajánlás 83. pontjában a kulturális bizottság ugyanilyen szövegezésû indítványt terjeszt elõ.

Elõször a 157. pontról határozunk. Frakciókérésre szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 127 igen szavazattal, 173 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a kulturális bizottság javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 83. pontja szerint. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 130 igen szavazattal, 163 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 158. pontban Molnár Péter és Rózsa Edit a 26. § c) pontja kiegészítésével azt javasolják, hogy a tömeg- és szabadidõsport is közhasznú tevékenység legyen. A szociális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 113 igen szavazattal, 156 nem szavazattal, 32 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(19.30)

A 161. pontban Molnár Péter és Csizmár Gábor a közhasznú tevékenység körébõl elhagyni javasolják a közforgalmú utak fenntartásához, valamint az árvízvédelem ellátásához kapcsolódó tevékenységeket. Az oktatási és az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 162 igen szavazattal, 111 nem szavazattal, 33 tartózkodás mellett elfogadta.

A 163. pontban Juhászné Lévai Katalin és képviselõtársai azt javasolják, hogy a rehabilitációs szolgáltatás is közhasznú tevékenység legyen. A foglalkoztatási, az önkormányzati és a szociális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tiztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 212 igen szavazattal, 81 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 80. pontjában Csizmár Gábor az önkéntes tûzoltást, mentést és katasztrófaelhárítást is a közhasznú tevékenység körébe sorolja a 15. alpont kiegészítésével. A 166. pontban a környezetvédelmi bizottság ezt új alpontként javasolja szerepeltetni.

Elõször a kiegészítõ ajánlás 80. pontjáról határozunk. A környezetvédelmi, a kulturális és az oktatási bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 270 igen szavazattal, 24 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett elfogadta.

Most a 166. pontban szereplõ indítványt teszem fel szavazásra, amelyet a bizottságok nem támogatnak. Bocsánat, nem teszem fel szavazásra, mert az elõbbi javaslatot elfogadtuk.

A kiegészítõ ajánlás 84. pontjában a kulturális bizottság a társadalmi nyilvánosság bárki által térítésmentesen hozzáférhetõ formáinak elõsegítését is a közhasznú tevékenységek körébe sorolja. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 68 igen szavazattal, 202 nem szavazattal, 24 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 88., 89. és az ajánlás 168. pontjában szereplõ indítványok alternatív szövegû javaslatokat terjesztenek elõ arra, hogy a munkaerõpiacon a hátrányos helyzetû rétegek képzése és foglalkoztatásának elõsegítése is közhasznú tevékenységnek számítson.

Elõször a 168. pontról határozunk Juhászné Lévai Katalin és képviselõtársai indítványa alapján. A foglalkoztatási és a szociális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 98 igen szavazattal, 162 ellenszavazattal, 40 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a kiegészítõ ajánlás 88. pontját teszem fel szavazásra Csizmár Gábor javaslata szerint. A foglalkoztatási, az oktatási és a szociális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 241 igen szavazattal, 31 nem szavazattal, 30 tartózkodás mellett elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 90. pontjában Wachsler Tamás és Juhász Ferenc azt javasolják, hogy az euro-atlanti integráció elõsegítése is közhasznú tevékenység legyen. A kulturális és az oktatási bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 204 igen szavazattal, 76 nem szavazattal, 21 tartózkodás mellett elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 91. pontjában Csizmár Gábor azt javasolja, hogy a közhasznú szervezetek számára biztosított és csak közhasznú szervezetek által igénybe vehetõ szolgáltatások is közhasznú tevékenységnek számítsanak. Az oktatási bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 176 igen szavazattal, 94 nem szavazattal, 22 tartózkodás mellett elfogadta.

A 180. és 181. pontokban Molnár Péter és Rózsa Edit a törvényjavaslatot új alcímmel és rendelkezésekkel kívánják kiegészíteni, amelyekben különbözõ törvények módosításait terjesztik elõ. A költségvetési bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 38 igen szavazattal, 169 nem szavazattal, 90 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 182. pontban Molnár Péter és Rózsa Edit a törvényjavaslat kiegészítésével a számviteli törvény módosítását kezdeményezik. Az emberi jogi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 99 igen szavazattal, 162 nem szavazattal, 31 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 183. és 184. pontokban Molnár Péter és Rózsa Edit a törvényjavaslat kiegészítésével a társasági adóról és osztalékadóról szóló, valamint a személyi jövedelemadóról szóló törvények módosítását javasolják. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 52 igen szavazattal, 197 nem szavazattal, 47 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(19.40)

A kiegészítõ ajánlás 98. pontjában az oktatási bizottság a törvényjavaslat 27. §-ának kiegészítésével a személyi jövedelemadó 1 százalékának felhasználásáról szóló törvény 4. § (1) és (2) bekezdéseinek egyes pontjai helyébe új rendelkezés felvételét javasolja. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 71 igen szavazattal, 188 nem szavazattal, 39 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 195. pontban Molnár Péter és Rózsa Edit a törvényjavaslat 27. § (4) bekezdésében kormányfelhatalmazás kiegészítésére tesznek javaslatot. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen szavazattal, 204 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 198. pontban Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 25. § (4) bekezdésének kiegészítésével azt javasolja, hogy a kormány rendeletben állapíthassa meg a kiemelten közhasznú szervezetek kedvezményeire vonatkozó speciális szabályokat. Frakciókérésre szavaz az Országgyûlés. Kérdezem, hogy elfogadják-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 52 igen szavazattal, 225 nem szavazattal, 25 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatalunk végére értünk. (Általános zaj.) Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Nincs jelentkezõ.) Nincs ilyen észrevétel.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Most soron következik a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetésérõl szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/4832. számon, az egységes javaslatot pedig T/4832/530. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az elõterjesztéshez módosító javaslatok érkeztek, és ezekrõl az alkotmányügyi és a költségvetési bizottság ajánlásokat készített T/4832/539. és 541. számokon.

Megkérdezem a bizottsági elnököket, hogy kívánják-e ajánlásaikat szóban is kiegészíteni. (Nincs jelentkezõ.) Nem kívánják.

Tisztelt Országgyûlés! Kezdeményezem, hogy a záróvitában a normaszöveghez benyújtott módosító javaslatok képezzék az elsõ vitaszakaszt, majd pedig a mellékletekhez érkezett indítványok vitája következzék. Kérdezem, hogy tisztelt Országgyûlés egyetért-e indítványommal. Ha igen, kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a javaslatot elfogadta.

Most megnyitom a záróvita elsõ szakaszát a törvényjavaslat normaszövegére vonatkozóan. Megkérdezem, hogy kíván-e valaki hozzászólni. (Nincs jelentkezõ.) Senki nem kíván hozzászólni, a záróvita e szakaszát lezárom.

Megnyitom a záróvita második szakaszát a törvényjavaslat mellékleteihez érkezett módosító javaslatok alapján. Megadom a szót Csépe Béla képviselõ úrnak, Fidesz. (Moraj.) Türelmüket kérem!

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap