Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A törvényjavaslatot, annak vitáját és az elõkészítését is a korábbiakban nem tapasztalt, széles lakossági érdeklõdés kísérte, hiszen közel 1 millió lakás és több millió ember életkörülményeit befolyásolja mindaz, ami a törvényjavaslatban szerepel. Ez az érdeklõdés megmutatkozott a parlamenti vitában is, hiszen a képviselõk több mint 240 módosító indítványt nyújtottak be. Ezekbõl a módosító indítványokból azonban koncepcionális jellegû viszonylag kevés volt. A kormány az elõterjesztett módosító indítványok közül több mint 50-et elfogadásra javasolt.

Nagyon sok módosító indítvány segítette a törvényjavaslatban foglalt tartalom pontosabb érvényesítését és kifejtését. Öt elemet szeretnék kiemelni az elfogadott módosító indítványok közül. Az elsõ, ami rendkívül széles körû érdeklõdést váltott ki, és a vitákban is nagyon nagy teret kapott, a társasházon belüli nyilvántartás vezetésére történõ felhatalmazás. Elemi érdek, elemi igény nyilvánult meg a törvényjavaslat társadalmi vitáiban is annak biztosítása érdekében, hogy legyen lehetõség nyilvántartást vezetni arról, hogy kik tartózkodnak, kik élnek az adott lakóközösségben. Erre ezt követõen megfelelõ adatvédelmi és alkotmányossági garanciák biztosításával ad lehetõséget a törvényjavaslat.

A módosító indítványok sorában a második fontos elem: a társasház gazdálkodásában igen fontos és igen nagy jelentõségû, hogy a tulajdonostársak befizetései idõben megtörténjenek, és a közös képviselõ ezekkel az összegekkel ellenõrizhetõ módon tudjon bánni. Több módosító indítvány ennek teljesülését kívánta elõsegíteni.

Harmadsorban a tulajdonostársak befizetéseinek biztosítékául szolgáló jelzálogjog alkalmazását könnyíti meg az a módosító indítvány, amely felhatalmazza a szervezeti és mûködési szabályzatot, hogy a földhivatalnál a közös képviselõ maga kérhesse a jelzálogjog bejegyzését.

A társasház gazdálkodásának garanciális szabályai tekintetében sok módosító indítványt nyújtott be Filló Pál képviselõtársunk. Ezen módosító indítványok egy része bizottsági javaslatként bekerült a törvény szövegébe. Támogatta a kormány azt a módosító indítványt is, amely a pénzkezelés biztonsága érdekében összeférhetetlenségi szabályokat állapított meg a közös képviselõ személyével kapcsolatosan.

(21.30)

Több olyan módosító indítvány is benyújtásra került, amelyek a társasházak közterheinek csökkentését kívánták bevezetni a törvény szövegébe. A kormány álláspontja ezekkel kapcsolatosan az volt, hogy csak az összes lakásformára vonatkozó pénzügyi szabályok áttekintése után lehet az egységes és diszkriminációtól mentes kedvezményi rendszert megalkotni.

Kérem tisztelt képviselõtársaimat, hogy mindezek figyelembevételével támogassák a kormány által elfogadott módosító indítványt és a zárószavazásnál a társasházakról szóló törvényt. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap