Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a támogatott javaslatok elfogadása kizárja a T/4459/247. számú ajánlás 11., 21., 26., 27., 53., 60., 63., 64., 66., 67., 82., 118., 140., 174. pontjában, valamint a T/4459/391. számú ajánlás és a kiegészítõ ajánlás 20. és 141. pontjában levõ javaslat elfogadását.

Most tehát a támogatott módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatokat 268 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal és 2 tartózkodással elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról szavazunk, amelyekrõl még egyáltalán Házszabály alapján lehet - az érdemességét majd eldönti a tisztelt Ház.

Tisztelt Országgyûlés! Arra figyelemmel, hogy a törvényjavaslathoz öt bizottsági ajánlás készült, a továbbiakban az egyszerûség kedvéért a T/4459/247. számú ajánlást csak ajánlásként, míg a T/4459/391. számú kiegészítõ ajánlást csak kiegészítõ ajánlásként fogom ismertetni.

A kiegészítõ ajánlás 4. pontjában Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 2. § (5) bekezdésének módosítását javasolja. Az indítvány szövegpontosítást tartalmaz. A szociális bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 52 igen, 210 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 6. pontjában Torgyán József a törvényjavaslat 3. §-ának kiegészítésével elõterjeszti az orvosi tevékenység fogalmát. Frakció kérésére szavaz az Országgyûlés. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 52 igen, 112 ellenszavazat (Az eredményjelzõ táblán 212 ellenszavazat jelenik meg.) és 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 7. pontjában Torgyán József a törvényjavaslat 3. § b) pontjának kiegészítésével módosítja a kezelõorvos törvényjavaslat szerinti fogalommeghatározását. Frakció kérésére szavazunk. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 47 igen, 211 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 22. pontjában Pusztai Erzsébet a 8. § (3) bekezdésének módosításával a más orvos által történõ további vizsgálat szabályait kívánja megváltoztatni. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 61 igen szavazattal, 207 ellenszavazattal és 6 tartózkodással nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 55. pontjában Pusztai Erzsébet a 26. § (1) és (2) bekezdésének módosítását kezdeményezi. Indítványában a hozzátartozókra is kötelezettségeket állapít meg. Frakció kérésére szavazunk. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 61 igen, 208 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 79. pontjában Mészáros István László a törvényjavaslat 27. §-a (3) bekezdésének kiegészítését kezdeményezi, amelynek lényege, hogy a házirend a törvényben foglalt jogokat nem korlátozhatja, csak azok helyi megvalósulásának szabályait ismertetheti. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 56 igen, 205 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 57. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 28. §-ának módosítását kezdeményezi. Ebben az egészségügyi szolgáltató tájékoztatási kötelezettségének szabályát kívánja megváltoztatni, amit a szociális bizottság támogat, az emberi jogi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 86 igen, 176 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

(22.00)

A kiegészítõ ajánlás 58. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 32. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni, melynek lényege: a betegjogi képviselõ felsõfokú egészségügyi vagy jogi képesítéssel kell hogy rendelkezzen. A szociális bizottság támogatja, az emberi jogi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 121 igen szavazattal, 150 ellenszavazattal és 3 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.

Az ajánlás 87. pontjában Kis Gyula a törvényjavaslat 37. §-a (1) bekezdése alcímének módosítását indítványozza; az új cím az "egészségmegõrzés" legyen. A szociális bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 64 igen szavazattal, 206 ellenszavazattal és 5 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 63. pontjában Kelemen András a törvényjavaslatot új paragrafussal kívánja kiegészíteni, és ebben elõterjeszti a lelki egészségvédelem szabályait, amelyet a bizottságok nem támogatnak. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 50 igen, 211 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 97. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 127. paragrafusa módosítását javasolja. Az alaprendelkezés a kezelõorvos távolléte vagy akadályoztatása esetén követendõ eljárást tartalmazza. A szociális bizottság támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 103 igen, 162 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 105. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 133. §-a helyébe új rendelkezést javasol, melynek lényege: az egészségügyi dolgozó a beteg ellátását akkor tagadhatja meg, ha ezt a körülményt írásban közli alkalmazása elõtt vagy foglalkoztatása során. Frakciókérésre szavaz a tisztelt Országgyûlés. Elfogadja-e az Országgyûlés a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 56 igen, 201 ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 118. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 175. § (3) bekezdése utolsó mondatának elhagyását kezdeményezi. Frakciókérésre szavaz a tisztelt Országgyûlés. Elfogadja- e az Országgyûlés a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 71 igen, 199 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 173. pontjában Mészáros István László a törvényjavaslat 187. §-a b) pontjában a pszichiátriai beteg jogait tartalmazó rendelkezést módosítja. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 63 igen, 196 ellenszavazattal és 8 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.

Mészáros István László az ajánlás 176. pontjában a törvényjavaslat 188. §-a (1) bekezdése kiegészítését javasolja. Lényege: a kezelésre önként vállalkozó pszichiátriai beteget mindazon jogok megilletik, mint a többi beteget. Az emberi jogi bizottság támogatja, a szociális nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 72 igen, 187 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 180. pontjában Mészáros István László a törvényjavaslat 189. § (2) bekezdése kiegészítését kezdeményezi. Lényege: A korlátozás ideje alatt a beteget rövid idõközönként ellenõrizni kell, és fizikai szükségletérõl gondoskodni kell. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 42 igen, 223 ellenszavazattal és 6 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 129. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 198. § (5) bekezdése szövegpontosítását javasolja, amelyet a bizottságok nem támogatnak. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 65 igen, 203 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 130. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 200. §-a (1) bekezdésének szövegpontosítását javasolja, amelyet a bizottságok nem támogatnak. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 56 igen, 210 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 138. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 229. §-a szövegpontosítását javasolja, amelyet a bizottságok nem támogatnak. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 52 igen, 207 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 188. pontjában Mészáros István László a törvényjavaslat 216. §-a (2) bekezdése felvezetõ szövegének módosítását indítványozza. Az alaprendelkezés az elhunyt személy kórbonctani vizsgálatáról szól. Az emberi jogi bizottság támogatja, a szociális nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 41 igen, 224 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 204. pontjában Mészáros István László a törvényjavaslatot új paragrafussal kívánja kiegészíteni. Ebben azt javasolja, hogy a betegek jogainak érvényesítését szolgáló intézmények mûködésérõl, eljárásrendjérõl, valamint a panaszjog gyakorlásának szabályairól külön törvény rendelkezzen. A javaslatot a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 31 igen, 214 ellenszavazat és 26 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Ezzel a határozathozatalunk végére értünk.

(22.10)

Meg kell kérdeznem, hogy van-e valakinek tudomása olyan javaslatról, amelyrõl szavaznunk kellett volna, de véletlenül nem szavaztunk. (Senki sem jelentkezik.) Ilyen nincs.

Zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Most azonban soron következik, tisztelt Országgyûlés, a kábítószer- fogyasztás visszaszorítása érdekében létrehozott eseti bizottság jelentésérõl szóló országgyûlési határozati javaslat módosító javaslatainak határozathozatala. Az elõterjesztést H/4962. számon, a bizottságok együttes ajánlásait pedig H/4962/9. és 12. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megadom a szót Juhász Gábornak, a bizottság elnökének, aki válaszolni kíván a vitában elhangzottakra.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap