Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Az elõterjesztõ az ajánlás 1., 2., 3., 5. és 8., valamint a kiegészítõ ajánlás 1-7. pontjait támogatja. Ezek elfogadása kizárja az ajánlás 4., 6., 7. pontjait.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatokat 261 igen, 2 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadta.

A zárószavazásra a jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Soron következik a kulturális javak védelmérõl és a muzeális intézményekrõl, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közmûvelõdésrõl szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban történõ határozathozatala.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés a T/4747/294. számú ajánlás 1. fejezete szerint. Ez az ajánlásrész a kijelölt bizottság által benyújtott, valamint a bizottság által támogatott módosító javaslatokat tartalmazza.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a kulturális bizottság T/4747/294. számú ajánlásának 1. fejezetében az 1- 170. sorszámozott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 220 igen, 19 ellenszavazat és 26 tartózkodás mellett a módosítójavaslat-csomagot elfogadta.

Most a Házszabály 128. § (4) bekezdése értelmében zárószavazásra kerül sor, hacsak az alkotmányügyi bizottság ennek nem látja akadályát (Dr. Hack Péter nemet int.) - de nem látja akadályát.

Tisztelt Országgyûlés! Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a kulturális javak védelmérõl és a muzeális intézményekrõl, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közmûvelõdésrõl szóló törvényjavaslatot az imént módosított szöveg szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 213 igen szavazattal, 23 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot a módosított szövegrésszel együtt elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály 108. § (2) bekezdése alapján az Országgyûlés felkérheti az Országgyûlés elnökét, hogy a köztársasági elnöktõl kérje a törvény sürgõs kihirdetését. Errõl az Országgyûlés vita nélkül határoz.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e azzal, hogy az Országgyûlés elnöke a törvény sürgõs kihirdetését kezdeményezze. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 216 igen szavazattal, 17 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett úgy határozott, hogy az Országgyûlés elnöke kérje a köztársasági elnök úrtól a törvény sürgõs kihirdetését.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az egyes pártok állami ingatlanjuttatásának törvényességi ellenõrzésérõl szóló országgyûlési határozati javaslat módosító javaslatainak határozathozatala. Az elõterjesztést H/4882. számon, a számvevõszéki bizottság ajánlását pedig H/4882/4. számon kapták kézhez képviselõtársaink. Az ajánlásban szereplõ két módosító javaslat nem kapta meg a kijelölt számvevõszéki bizottság szükséges támogatását, de a Fidesz-frakció szavazást kért róluk. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy amennyiben az Országgyûlés nem fogad el módosító javaslatot, a módosított Házszabály 106. § (8) bekezdése értelmében a mai napon sor kerül a zárószavazásra is.

Most tehát a módosító javaslatokról határozunk. Az 1. pontban Rubovszky György és Dávid Ibolya azt kezdeményezi, hogy az országgyûlési határozati javaslat 1. pontja ne csak az MDF és a Fidesz ellenõrzését kezdeményezze, hanem valamennyi párt javára történõ ingatlanjuttatás vizsgálata megtörténjen. Frakciókérésre szavaz az Országgyûlés. Egyetért-e a tisztelt Országgyûlés a módosító javaslattal? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 46 igen, 184 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 2. pontban Rubovszky György és Dávid Ibolya azt kezdeményezi, hogy maradjon el a normaszövegbõl az a rendelkezés, amelynek alapján a vizsgálat során ellenõrizni kell, hogy fennállnak-e az 1989. évi XXXIII. törvény 4. § (4), (5) bekezdésekben foglalt feltételek. Frakciókérésre szavaz az Országgyûlés. Elfogadja-e a tisztelt Országgyûlés a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 42 igen, 197 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály imént hivatkozott rendelkezése alapján most sor kerül a zárószavazásra, mivel az Országgyûlés nem fogadott el módosító javaslatot.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e az egyes pártok állami ingatlanjuttatásának törvényességi ellenõrzésérõl szóló országgyûlési határozati javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 219 igen szavazattal, 25 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett az országgyûlési határozati javaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A hétfõi ülésnap kezdetén jeleztem, hogy a képviselõi megbízás megszûnésérõl szóló H/5227. számú országgyûlési határozati javaslat tárgyalására csak a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság állásfoglalásától függõen kerülhet sor. A bizottság úgy foglalt állást, hogy ezen az ülésen az Országgyûlés ne tárgyalja ezt a határozati javaslatot.

Soron következik viszont mentelmi ügy, tisztelt Országgyûlés. A mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság H/5259. számon határozati javaslatot nyújtott be dr. Sümeghy Csaba képviselõtársunk, Fidesz, mentelmi ügyében.

(22.20)

A bizottság indítványozza, hogy a legfõbb ügyész megkeresésével érintett ügyben az Országgyûlés dr. Sümeghy Csaba országgyûlési képviselõ mentelmi jogát függessze fel.

Tisztelt Országgyûlés! Megadom a szót Halda Aliznak, a bizottság alelnökének, a bizottság elõadójának.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap