Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ), a napirendi pont elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A sporttörvény egyetlen rendelkezésének módosítását indítványoztuk Nádori László és Veér Miklós képviselõtársaimmal együtt. Ez a módosítás azonban a magyar sakksport és a Magyar Sakkszövetség jövõje szempontjából sorsdöntõen fontos.

Röviden arról van szó: ahhoz, hogy egy sportszövetség sportági szakszövetséggé alakulhasson, a sporttörvény hatályos szövege feltételül tûzte, hogy vagy az AGFIS nevû nemzetközi szervezetnek, vagy pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportágak egyikének körébe tartozzék a sportág. Mivel a sakk egyik körbe sem tartozik, ezért nem kaphatta meg azt az elismerést, mint a többi hasonló, nagy múltú magyar sportszövetség. Ezért terjesztettük elõ a módosító indítványunkat, hogy ezt az ellentmondást megszüntethessük, ugyanis ez a megkülönböztetés, hátrányos megkülönböztetés veszélyezteti a magyar sakksport jövõjét.

Az a kérésünk, hogy az Országgyûlés ezt támogassa. Az oktatási bizottság majdnem egyhangúlag, egy tartózkodással támogatta a javaslatunkat. A vitában elhangzott Nádori László képviselõtársunk felszólalása még, aki sok tekintetben a sport egészének szempontjából is támogatta az elõterjesztésünket. Az a kérésünk éppen ezért, hogy az Országgyûlés is ezt a módosító javaslatunkat, önálló törvényjavaslatunkat fogadja el, és ezzel a sakksportnak ezt a negatív megkülönböztetését szüntesse meg.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps. - Folyamatos zaj.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap