Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! 1998. január 1-jén sok embertõl sok mindent elvettek ebben az országban. Az persze örömünkre szolgál, hogy az özvegyi és a szülõi nyugdíjat a Magyar Demokrata Néppárt indítványára az Alkotmánybíróság ma visszaadta.

Ezen kívül az öregségi nyugdíjminimum összegének megfelelõ vagy annál kisebb jövedelembõl élõ idõs emberektõl a közgyógyellátást is elvették abban az esetben, ha havi gyógyszerköltségük nem haladja meg az 1370 forintot. Ez azt jelenti, tisztelt képviselõtársaim, hogy annak az idõs, beteg embernek, aki kénytelen havi 11-12 ezer forintból megélni, de "csak" havi 1200- 1300 forint a gyógyszerköltsége, az eddigiektõl eltérõen már nem jár közgyógyellátás.

A Néppárt által benyújtott törvényjavaslat ezen a helyzeten kíván változtatni. Úgy ítéljük meg, hogy az ilyen kisnyugdíjas embereknek a havi 1000 forint is sok. Persze, az élet megoldhatná a problémát úgy, hogy legfeljebb az orvos több gyógyszert ír fel, mert akkor már jár a támogatás, igaz, ez jobban meg is terhelné a költségvetést.

A Néppárt nevében kérem tisztelt képviselõtársaimat, hogy ne állítsuk ilyen választás elé az orvosokat, mármint hogy vagy csalnak, vagy pedig rendkívül nehéz helyzetbe jutnak a betegek. Ezért kérem, hogy támogassák javaslatunk tárgysorozatba-vételét, majd elfogadását.

Köszönöm. (Taps az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap