Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Képviselõtársaim közül senki sem jelentkezett szólásra. Feltételezem, hogy Fodor István államtitkár úr a bizottság véleményére nem kíván reagálni, ezért az általános vitát lezárom.

Az elõterjesztéshez módosító javaslatot senki sem nyújtott be, ezért részletes vitára sem kerül sor, és ha senkinek sincs kifogása ellene, mindezekre figyelemmel az országgyûlési határozati javaslat elfogadásáról kell döntenünk. Nem jelentkezik senki, tehát a határozathozatal következik, tisztelt Országgyûlés.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a délszláv helyzet stabilizálása érdekében az SFOR-erõket felváltó erõk tevékenységének elõsegítésérõl, és ebben a magyar mûszaki kontingens részvételérõl szóló országgyûlési határozati javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 286 igen szavazattal, egy ellenszavazattal és egy tartózkodással az országgyûlési határozati javaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a külföldre utazásról szóló törvényjavaslat zárószavazása. Az elõterjesztést T/4860. számon, a javított, egységes javaslatot pedig T/4860/54. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a törvényjavaslat elfogadásához a jelen levõ képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges. Mivel az egységes javaslathoz senki sem nyújtott be módosító javaslatot, a határozathozatal egyetlen döntést igényel.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a külföldre utazásról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a törvényjavaslatot 286 igen szavazattal, egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az ügyvédekrõl szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban történõ határozathozatala. Az elõterjesztést T/4748. számon, a kijelölt alkotmányügyi bizottság ajánlását pedig T/4748/64. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Tisztelt Országgyûlés! Most a módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés a T/4748/64. számú ajánlás I. fejezete szerint. Ez az ajánlásrész a kijelölt a bizottság által támogatott módosító javaslatokat tartalmazza.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az alkotmányügyi bizottság T/4748/64. számú ajánlásának I. fejezetében az 1-66. sorszámozott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 285 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással a módosítójavaslat-csomagot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most a zárószavazásra kerül sor. Elõtte azonban megkérdezem az alkotmányügyi bizottság elnökét, látja-e a bizottság akadályát a határozathozatal megtartásának. (Dr. Hack Péter: Nem.) Nem látja.

Tisztelt Országgyûlés! Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az ügyvédekrõl szóló törvényjavaslatot az imént módosítottak szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 273 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az országos népszavazás kezdeményezésének elutasításáról szóló országgyûlési határozati javaslat módosító javaslatainak határozathozatala. Az elõterjesztést H/5267. számon, az alkotmányügyi bizottság ajánlását pedig H/5267/4. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Úgy látom, hogy Hack Péter úr, az alkotmányügyi bizottság elnöke nem kíván válaszolni a vitában elhangzottakra - jól láttam.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal következik. Az ajánlás 2-9. pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, képviselõcsoport nem kért róluk szavazást, ezért ezekrõl nem határoz az Országgyûlés. Az elõterjesztõ az ajánlás 1. pontjában szereplõ módosító indítványt támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a támogatott módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatot 264 igen szavazattal, 10 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett elfogadta.

Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy a zárószavazásra a jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Most pedig soron következik a Magyar Köztársaság és a Horvát Köztársaság között 1995. december 7-én, Budapesten aláírt békéltetési és választottbírósági szerzõdés megerõsítésérõl szóló országgyûlési határozati javaslat általános vitája és a határozathozatal. Az elõterjesztést H/5356. számon, a külügyi bizottság ajánlását pedig H/5356/1. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megadom a szót Eörsi Mátyás külügyminisztériumi államtitkárnak, a napirendi pont elõadójának.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap