Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Magyarország hagyományosan és általánosságban támogatja a nemzetközi viták békés rendezését szolgáló nemzetközi intézményrendszer bõvülését. Ennek keretében került aláírásra még 1992 decemberében az EBESZ jogelõdje, az Európai Biztonsági és Együttmûködési Értekezlet keretében létrejött, békéltetésrõl és választottbíróságról szóló egyezmény.

Magyarország kétoldalú viszonylatban elsõként Svájccal írt alá hasonló egyezményt, a térségbeli országok közül pedig elsõként Horvátországgal tárgyalta meg és írta alá a választottbírósági egyezményt. A tárgyalások lezajlását követõen a szerzõdés az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet külügyminiszteri tanácsának budapesti ülése alkalmával, 1995 decemberében került aláírásra.

A szerzõdés intézményi lehetõséget és eszközöket biztosít ahhoz, hogy a két ország között felmerülõ vitás kérdéseket békés úton, igazságos és méltányos eljárás keretében rendezhessék. A szerzõdés egy kétlépcsõs, konfliktusmegelõzõ eljárást kínál a feleknek az esetlegesen felmerülõ vitás kérdések rendezésére. Az elsõ lépcsõben a felek egy békéltetõ bizottság ajánlásait figyelembe véve kereshetik a megoldást; amennyiben ez nem vezet sikerre, második fordulóként választottbíróság eljárását alkalmazhatják.

(17.30)

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy túl azon, hogy nemzetközi szerzõdés megerõsítése az Országgyûlés kompetenciája, adott esetben ez a nemzetközi szerzõdés korlátozza a magyar állam szuverenitását, hiszen a bíróság ítélete a felekre, következésképpen a magyar államra is kötelezõ.

Tudnunk kell azonban, hogy ez a korlátozás kétoldalú, ugyanúgy korlátozza a horvát állam szuverenitását, és meggyõzõdésünk, hogy ez a kölcsönös szuverenitáskorlátozás biztosítja az esetleges viták békés elrendezésének hatékony, kulturált, ha szabad így fogalmazni, európai módját.

Szeretném a tisztelt Országgyûlés figyelmét felhívni arra is, hogy partnerünk, a horvát országgyûlés, a szábor, már 1996 márciusában ratifikálta a szóban forgó megállapodást, ezért kérem, hogy a Magyar Országgyûlés is szavazatával erõsítse meg ezt a nemzetközi megállapodást.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap